Hitit Barajı Park ve Rekreasyon Tesisi Projesi Vali Dağlı’nın takibinde
banner135

Vali Dağlı, Alaca ziyareti kapsamında Alacahöyük’te bulunan Hitit Barajı Rekreasyon alanında incelemelerde bulunarak, Arkeopark Projesi’nin son durumu hakkında bilgiler aldı. 

Anadolu’nun bilinen en eski antik kentlerinden olan Alacahöyük’te, yaklaşık 3 bin 250 yıllık tarihe sahip önemli bir kültür mirası olan Hitit Barajı ve çevresinde yapılan proje ile; Hitit Barajının gün yüzüne çıkarılarak bölgeye bir turizm alanı olarak kazandırılması, Alacahöyük’e gelen mevcut yıllık ortalama turist sayısının 35.000’den 100.000’e çıkarılması ve bölgede devam eden kazı çalışmalarında arkeoloji öğrencilerine bilimsel araştırma imkanı tanıması yanında, Alacahöyük kazılarında bulunan Hitit eserlerinin sergilendiği ve doğal tarımın yapıldığı park ve rekreasyon alanı yapılması hedefleniyor.  

Proje alanı, Çorum İl Merkezine 50 km mesafede bulunan Alacahöyük Köyüne 2 km uzaklıkta yer alıyor. Söz konusu proje kapsamında, muhtelif çevre peyzaj tanzim işleri ile inşaat, mekanik ve elektrik işleri yapılarak, Hitit Gökpınar Barajının gün yüzüne çıkarılması ve bölgeye turizm alanı olarak kazandırılması amaçlanıyor. 
Proje kapsamında Tesis içinde;1 Adet Giriş Kontrol Ünitesi, 1 Adet Bilgilendirme ve Kapalı Sergi Merkezi,  1 Adet İdari Merkez ve Araştırma Merkezi, 1 Adet Restoran, 2 Adet Hediyelik Eşya Satış Birimi, 1 Adet Bekçi Odası, 1 Adet Yöresel Ürünler Satış Birimi, 1 Adet Teknik Bina, 1 Adet Öğrenci Kamp Alanı Öğrenci Odaları ve Sergi Salonu, 1 Adet Öğrenci Kamp Alanı, 1 Adet Öğrenci Kampı Yemekhane Binası, Çatı Bahçeleri, Bitkilendirme ve Hitit Ormanı, Hitit Usulü Tarım Alanları, Hitit Araç Yolu, Ahşap Gezinti Yolu, Araç Yolu, Otopark bulunuyor.

Tesisin işletme, bakım ve yönetim sorumluluğunun devrini alacağına dair, Alaca Belediye Başkanlığının aldığı 07.09.2023 tarihli Meclis kararına istinaden DSİ 5. Bölge Müdürlüğü ve Alaca Belediyesi Başkanlığı arasında devir sözleşmesi imzalandı.

Yıllar içinde meydana gelen yıpranma nedeniyle, tesiste bakım onarım işi yapılacak. Bakım onarımına ilişkin ihalenin 2023 Aralık ayı başında yapılması planlanıyor.

Bakım onarım işinin tamamlanmasının akabinde, tesis Alaca Belediye Başkanlığına teslim edilecek. 

DSİ 5. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen Çorum Hitit Barajı Park ve Rekreasyon Tesisi Projesi’nin Çorum turizminin gelişmesi açısından önemli bir proje olduğunu belirten Vali Dağlı, konunun takipçisi olduğunu, projede bulunan eksikliklerin tamamlanarak ziyaretçilerin hizmetine sunulması için çalışacağını ifade etti.

Şükrü Demiray

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.