SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, Twitter’daki gelişmeleri yorumladı
banner135

Onaylı hesaplar, onaysız hesaplar ve onaysız yeni hesaplar için farklı sınırlamalar var. Twitter kullanıcılarının tepkiyle karşıladığı bu uygulamaya dair SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan değerlendirmede bulundu.

2006 yılında bir mikro-blog uygulaması olarak kurulan Twitter, 2023 yılında Elon Musk tarafından satın alındı. Güncel kullanıcı sayısı 356 milyon kişi olmasına rağmen algoritması ile hızlı ve akışkan altyapısıyla politika, ekonomi, propaganda, diplomasi, algı yönetimi gibi gündeme dair ana konuların yakından takip edildiği etkin bir platform. Elon Musk’ın satın almasıyla birlikte platforma getirilen bazı yenilikler Twitter kullanıcılarının tepkisini çekti. Özellikle günlük görüntülenebilecek twit sınırı son günlerin en çok konuşulan konularından biri oldu. Elon Musk’ın amacı ne? Birçok kurum Twitter verilerini, kullanıcı deneyimini etkileyecek derecede çekiyor. Bu konuda da Musk’ın bir rahatsızlığı var. Hatta bu kurumları mahkemeye vereceğini de belirtti. Çünkü yapay zekâ uygulamaları, bu tarz açık platformları (Twitter, Stackoverflow, vb) veri havuzu olarak kullanmakta. Elon Musk aslında yapay zekâ uygulamalarına karşı bir direniş başlatmayı düşünüyor olabilir. Twit sınırlamasının maksadı ne olabilir? 1. Yapay zekâ uygulamalarının ücretsiz olarak veri kazıdığı/öğrendiği alanların başında sosyal medya gelmektedir. Elon Musk bunu engelleme amaçlı bu uygulamayı getirmiş olabilir. 2. Twitter Blue (mavi tik) uygulaması ile kullanıcı başı 12/15 dolar ücret alan Twitter, sınırlandırmalar ile daha fazla kullanıcının Twitter Blue’ya geçmesini hedefleyebilir. 3. Elbette Musk’ın dijital narsist olduğu da unutulmamalı. Twitter’a getirdiği sınırlama ile medyada milyonlarca kişi ve kurum kendisinden söz etti. Musk reklamı ve gündem olmayı seven bir girişimci. 4. Üst üste attığı tweetler ile bir oyuncak misali Twitter’ın sahibi olduğunu hissettirmek istemiş de olabilir.

Anahtar Kelimeler:
SodimerLevent Eraslan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.