Çörekotu yeni gelir kapısı oldu
banner135

Çorum İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı, Alaca’da yetiştirilen çörekotunun yeni ve önemli bir gelir kapısı olduğunu söyledi. 
İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı: “Son yıllarda ürün desenindeki değişimle beraber, Alaca ve Sungurlu’nun köylerinde çörekotu ekim alanını artırmış bulunmaktayız. Alaca ilçesinde çoğunlukla Örükaya, Çöplü, Beşiktepe, Kapaklı, Çal köylerinde 8000 da alanda üretim yapılmaktadır. Sungurlu ilçesinde de Kavşut, Tuğcu, Mahmatlı, Kırankışla ve Tokullu köylerinde 6000 da alanda ekim yapılmaktadır. Ülkemizde çörekotu tarımının yapıldığı iller arasında Uşak ve Burdur’dan sonra İlimiz 3. Sırada yer almaktadır.” dedi. 
Sarı, “Çörekotu bitkisini Alaca ve Sungurluda bulunan üreticilerimiz sevdi. Nadas alanları bırakılmadan her yıl ürün ekilmektedir. Çörekotunun toprağı dinlendirici özelliği bulunmaktadır. Münavebeye uygun bir bitki özelliği taşımaktadır. Gelir olarak da üreticilerimizi memnun etmektedir. Çorum olarak bu pazarda biz de varız diyoruz. Türkiye’nin her yerinden ürünlerimize talep olmaktadır. Bizde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak kıraç arazilerde toprak PH’ ını dengelediği için çiftçilerimize öneriyoruz. Birinci önceliğimiz, Sungurlu bölgesinde nadasa bırakılan alanlarda çörekotunun ekiminin yapılarak üreticilerimizin gelirlerini artırmaktır. Son yıllarda Tarıma Dayalı Sanayide çörekotunun kullanımı yaygınlaşmaktadır. Çorum olarak Türkiye’de üretimde 1. Sıraya oturmak için gayret sarf ediyoruz.” dedi.
Çörekotunun sağlığımıza pek çok faydası olduğunu da belirten Sarı, "Zayıflatıcı yararından mide bulantısına, diş ağrısını geçirmesinden kolesterolü düşürücü etkisine kadar pek çok yararı vardır. Romatizmaya ve eklem ağrılarına da iyi gelmektedir. Bunun yanı sıra ise yaraları iyileştirir ve kabızlığı giderici etkisi de bulunmaktadır.
Çörekotu, yıllar boyunca tıbbın en önemli bitkilerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. İlaç ve kozmetik sanayiinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Çörekotunun tohumundan ve yağından yararlanılabilir. Çörekotunun faydaları sıralanmakla bitmez,  halk arasında her sıkıntıya şifa olarak kabul edilmektedir. ”dedi.
 

Arap Kurt

Anahtar Kelimeler:
AlacaOrhan Sarıçörekotu
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.