Alaca İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafınca ilçede düzenli bir şekilde desteklenen ve geliştirilen ürünler, çeşitli ülkelerin ilgisini şimdiden çekmeye başladı.
Son zamanlarda Alaca’da başarılı bir şekilde yetiştirilen alternatif tarım ürünleri ve tarımsal projelerle gündeme gelen çörek otu başta olmak üzere tıbbi ve aromatik bitki tarlaları, Amerika'dan gelen firma sahipleri tarafından incelendi.
Alaca'da çörek otu tarlalarını gezen Amerikalılar, çeşitli teknik bilgiler alıp çekimler yaptı.
Alaca Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Serkan Sayın ile birlikte arazide incelemelerde bulunan yabancı konuklar, tarlaları gezerek çeşitli araştırmalar ve çekimler yaptı.
Amerikalılar; ürünleri sanayi malı olarak almaya talip olduklarını belirterek, sık sık Alaca'ya gelip Alaca tarımını yakından takip edeceklerini söyleyerek emeği geçenlere teşekkür ettiler.
Alaca’da yetiştirilen ve ilçe ekonomisine kazandırılan şifalı bitkilerden çörek otu, çerezlik kabak çekirdeği, aspir, çemen, kimyon bitkilerinin tanıtım ve organizasyonundan bahseden ve çeşitli bilgiler veren Sayın; "ilçemizde yetiştirilen ürünlerimizin değerlerinin gün geçtikçe daha da artması bizleri sevindiriyor. Bu anlamda pazar olanaklarımızın gün geçtikçe artması firmaların arayıp, ilçede yetiştirilen ürünlere talip olduklarını belirtmesi bizleri sevindiriyor. Bu tür tanıtım organizasyonlarının artması ilçemiz tarım turizmine büyük bir katkı sağlayacaktır. İlçemizde potansiyelimiz çok yüksektir. Bilinçli bir tanıtım ve pazarlama ile çiftçilerimiz çok fayda görecektir” şeklinde konuştu.
Alacayı ve ürünleri tanıttım için Amerika’dan gelen heyete teşekkür eden Serkan Sayın; “bizlere her türlü desteği sunan ve tarlaları beraber gezdiğimiz İlçe Kaymakamı Ramazan Kurtyemez beye ve Alaca Belediye Başkanı Muhammet Eyvaz beye ve Tarım Müdürümüz Cumhur Atalık beye desteklerinden dolayı teşekkürlerimizi sunuyorum” dedi.
Alaca'nın tıbbi ve aromatik bitkilerde marka olacağına inandığını vurgulayan Serkan Sayın, “Dünya pazarlarında tıbbi ve aromatik bitkilere olan talep her geçen gün giderek artmaktadır. Türkiye tıbbi ve aromatik bitkilerin dış satımında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olup, birçok tıbbi bitkinin dış satımını yaparken, aynı zamanda birçok bitkinin de dış alımını gerçekleştirmektedir. Ülkemiz farklı iklim ve ekolojik koşullara sahip olması, floranın çok sayıda bitki türü ve çeşitliliği içermesi bakımından doğadan toplanan ve kültürü yapılan tıbbi ve aromatik bitkiler açısından büyük bir ekonomik potansiyele sahiptir. Bazı türlerde doğadan toplama ekonomik olabilir ancak doğadan toplanan bitkilerde kaliteli ve standart ürün elde etmek zordur. Doğadan toplanan bitkilerde kalitenin her zaman istenen düzeyde olmaması, toplama sonrası işleme, depolama ve nakliye koşullarının yeterince karşılanamaması gibi nedenlerle esas olan bu bitkilerin tarımının yaygınlaştırılmasıdır. Gerek iç tüketimde kullanılan, gerekse dış satımı yapılan tıbbi ve aromatik bitkilerde üretimi arttırmak ve istenen kalitede ürünü elde edebilmek için; doğadan toplamaların sürdürülebilirlik ilkesine dayalı floraya zarar vermeden yapılması, bitki toplayıcıların eğitilmesi, talebi fazla olan bitkilerin kültüre alınması, yetiştirme tekniklerinin her bitkiye ve ekolojik koşullara göre saptanması, yurt dışında geliştirilmiş ve ülkemiz ekolojik koşullarına adapte olabilecek çeşitlerin getirtilerek ülkemiz iklim koşullarında denenmesi, bu bitki grubunun en önemli sorunlardan biri olan tohumluk temini için kurumsal alt yapının oluşturulması, çeşit geliştirmeye yönelik ıslah çalışmalarının desteklenmesi, hasat sonrası işlemler, depolama ve nakliyede uygun şartların sağlanması gerekmektedir. Bu koşullar yerine getirildiğinde dünya pazarının istediği kalite ve standartta ürün elde etmemek için bir neden bulunmamaktadır” ifadesini kullandı.