Prof. Dr. Levent Eraslan: Çorum’da gelişen sanayinin yanına dijital vurguyu koymamız gerekiyor
banner135

Hanoğlu Konağı’nda Alaca Lider Gazetesi Sahibi ve Küresel Gazeteciler Konseyi Çorum İl Temsilcisi Hacı Odabaş ile bir araya gelen Prof. Dr. Levent Eraslan, sosyal medya ve dijital güvenlik alanında SODİMER’in hayata geçirdiği projeleri ve Çorum’a dair gözlemlerini anlattı. 
Prof. Dr. Levent Eraslan, “SODİMER’in amacı ve özelliği kamusal hizmet bağlamında halka, kamuya ücretsiz olarak dijital kültür, metaverse, sosyal medya güvenliği dijital oyunlar gibi konularda eğitimler vermek. Türkiye’de sosyal medya ve dijital güvenlik çerçevesinde dijital yaşamın her alanındaki gelişmeleri takip etmek, çalışmaları desteklemek, bilimsel araştırmalar ve yayınlar yoluyla toplumu bilinçlendirmektir. Bu amaçla 100 bin kişiye ücretsiz eğitim veren bir sistemden bahsediyorum. Online ders platformlarında pandemi döneminde çok farkındalık kazandıran bir yapımız var. 100’e yakın gönüllü öğretim üyemiz, 4 ülkede temsilciliğimiz var ve bunların tamamını herhangi bir bütçe olmadan yapıyoruz. SODİMER ilerde belki doktora, yüksek lisans tez konusu olacak. Çünkü biz sermayesiz bir yapıyız. Bu işte gönüllü öğretim üyeleri, öğretmenlerimizle beraber çok güzel işler yapıyoruz” şeklinde konuştu.
“ENVER YÜCEL, YAPTIĞI İŞLERİ VATANA HİZMET ÖDEVİ OLARAK GÖREN ÖNEMLİ BİR EĞİTİMCİDİR”
Levent Eraslan, “Daha önce Dijital Öğretmen Akademisi yaptık. Özellikle pandemi döneminde devletten çok önce, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan çok farklı olarak bir insiyatif geliştirerek 8 ayrı konuda eğitimler verdik. Bununla beraber, anne baba okulu ve metaverse okulu açtık. Dof robotics ile beraber şuanda Start-Up okulumuz devam ediyor. E- ticaret okulu açacağız. 2023’te uluslar arası katılımlı sempozyum planlıyoruz. Bunların tamamında bu işe gönül veren özellikle uzman kişilerin desteğiyle yapıyoruz. Ücretsiz olmasına vurgu yaptım aslında İstanbul’da bu işin bir ekonomisi oluşmuş. Biz bunun dışına çıkarak özellikle bu bilgilerden yoksun olan yerlere ve kişilere ulaşmayı hedefliyoruz. Çorumlu gençlere, Bahçeşehir Koleji öğrencilerine dijital girişimcilik anlattık. Dijital girişimciliği önemsiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da geçen ay bununla ilgili genelge yayınladı. Teknoloji ve Dijital Girişimciliği Destekleme Paketi olarak. Bizim gibi çok sanayisi gelişmemiş ülkeler için Dijital Girişimcilik çok önemli bir kalem. Gençleri buraya itip ilerleyen dönemlerde çok önemli şirketlerin, Start-Upların oluşacağını görüyoruz. Ülkenin geleceğinin Dijital Girişimcilikte olduğu mottosuyla hareket ediyoruz. Bunun yanı sıra bu konularda çok çeşitli televizyon kanallarında uzman konuk olarak yer alıyorum. Çeşitli bültenler çıkartıyoruz. Eğitim programları hazırlıyoruz. Bu konuda Sayın Enver Yücel’e teşekkür etmek istiyorum. Enver Bey özellikle Bahçeşehir Koleji’nde Dijital Girişimcilik Kulübü, Dijital Öğretim Programı ve böylesi seminerlerde bizlere öncülük yapmış önemli bir eğitimci. Ülkemizde de biliyorsunuz eğitim alanında çok önemli işler yapan, bunları vatana bir hizmet ödevi gören önemli bir eğitimci” açıklamalarında bulundu.
“SODİMER İLKLERİN STK'SIDIR”
Yeni çağın özelliklerinin online eğitimler üzerine tasarlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Levent Eraslan, “Pandemi döneminde özellikle yedi bölgede hemen hemen her ilde ben online olarak seminerlerimle öğretmenlere ulaştım. Bunun sonrasında dijital öğretmen akademisiyle devam etti. Binlerce öğretmen oradan eğitim aldı. Biz herhangi bir yapı, şirket STK ya da bir cemaat cemiyetle bağlantısı olmayan bağımsız kişileriz. Üniversitelerimizde işbirliklerimiz var. Dört üniversiteyle iş birliğimizi aldık. Dijital girişimcilik ve metaverse eğitimleri yapıyoruz. Metaverse eğitimlerini çok yoğun işliyoruz.
Aynı zamanda Türkiye Metaverse Platform Başkanlığını yapıyorum. 40'a yakın şirketin içinde bulunduğu bir yapı bu. Biz burada ülkemizin küresel ölçekte bir oyun kurucu olacağına inanıyoruz. metaverse alanında Avrupa'dan çok çok iyi durumdayız. Gençlerin yarattığı çeşitli metaverse uygulamaları var. Metaverse sadece arsa değil, metaversenin bir yapay zekası, blockchaini, artırılmış gerçeklik dediğimiz uygulamaları var. Bunların tamamında ilerleyen teknoloji alanında Türkiye çokta geride değil. O yüzden bu konuda farkındalık yaratmak amaçlı bir araya geldik. Türkiye metaverse sektör analizini yaptık. Bunları da karar vericilere, STK'lara ve siyasi parti temsilcilerine ileteceğiz. Dört hocamız konuyla ilgili çalışıyor. Alandan arkadaşlarla iş birliği yapıyoruz. Bunlar hep Türkiye’de olan ilkler. SODİMER zaten ilklerin STK'sıdır” ifadelerine yer verdi.


“ÇORUM’DA GELİŞEN SANAYİNİN YANINA DİJİTAL VURGUYU KOYMAMIZ GEREKİYOR”
Prof. Dr. Levent Eraslan, “Teknokentlerle çeşitli anlaşmalarımız var. İstanbul’da Yıldız Teknokent ile İstanbul Ticaret Odası, OSTİM Teknik Üniversitesi ile bağlantılarımız var. Bizim amacımız dijital yeni toplumda farkındalığı artırmak. Bunu 3 aşamada yapıyoruz. Anlama, anlatma, uygulama. Daha anlama aşamasındayız. Bu bir yeni kültür bu yüzden ben 14-17 yaş grubunu çok önemsiyorum. Bu çocukların tamamı bu dijital havada doğmuşlar. Bir sosyoloji profesörü olarak gençleri z, y, x gibi alfabetik sıralamaya koymayı doğru bulmuyorum. Önemli olan bu gençlerin nasıl bir kültürde büyüdüğüdür. Çorum Bahçeşehir Koleji'nde bu konuyu anlattığımız çıkışta gelen çocukların heyecanından iyi bir iş yaptığımız anlıyoruz. Yani e-ticareti anlatabiliyorsun. Pazaryeri kavramını ve coinleri biliyor. Dijital dünyayı biliyor bu çocuklar ilerleyen dönemde Türkiye'nin gelişimine yön verecek. Güzel kent Çorum’da sanayinin farklı alanları gelişmiş. Bunun yanına dijital vurguyu da koymamız lazım. Çorum'un çok önemli 2 tane ihraç maddesi var diyebiliriz. Pirinç ve leblebi başkada vardır elbette. Bunların dijital ortamda pazarlamasını düşünün. Pandemi dönemi bu işi hızlandırdı. Bizde buna dönük olarak insanlara bunları anlatmayı görev edindik. Belki ilerde çocuklarıma anlatacağım en güzel işlerden birini şu anda yapmanın keyfini yaşıyorum” dedi.
“ÖNEMLİ OLAN KAMUNUN BİZİMLE İŞ BİRLİĞİ YAPMASI”
SODİMER'in bölgesel ajanslar, kamu kurum ve kuruluşları ve üniversitelerle projeler yaptığına değinen Prof. Dr. Levent Eraslan, “Çok hızlı karar verip yatay eksende sonuç alabilen bir yapımız var. Bunu çok rahat kullanabiliyoruz. Örnegin Star-Up okulu o kadar değerli ki 500'e yakın öğrenci başvurdu aday olarak. Biz mülakatla 30 tanesini seçtik.12 ders alacaklar. Mesela İngiltere'den Enver Kannur'un vereceği yurt dışına şirket açmak. Bu değerli bir ders. Bu dersi Batman'dan, Şırnak'tan Çorum'dan insanlar dinliyor. Bunun yanı sıra Star-Up ayrıntılarını anlatıyoruz. Bu işin etiği, hukuku, nasıl kurulacağını anlatıyoruz. Bu konuda devletten de destek bekliyoruz. Biz kendi öğretim programlarınızı ve kadromuzu da daha geniş kitleler için açmaya hazırız ama burada önemli olan tabi ki kamunun bizimle işbirliği yapmasıdır” diyerek kamu ile işbirliğinin önemine dikkat çekti.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.