Çorumlu gençlere çağrıda bulundular! Bu proje önemli bir fırsat
banner135

Proje ile Çorumlu gençlerin istihdama katılmaları ve arıcılık alanında kendilerini uzman olarak geliştirmeleri hedeflenirken arıların tozlaşma ile tarımdaki verimi artırmaları hedefleniyor.

Binlerce proje arasından desteklenen 50 proje içerisinde yer alarak % 100 hibe almaya hak kazanan projeyi hazırlayan Proje Koordinatörü Ziraat Mühendisi Dilek Bilgin ve Projenin Saha Koordinatörü Uzman Ömer Arslan, Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Hacı Odabaş’ı ziyaret ederek proje ile ilgili bilgi paylaşımında bulundular.

PROJE 50 GENCİ DONANIMLI HALE GETİRECEK !

Ziyarette yaptıkları açıklamada Dilek Bilgin ve Ömer Arslan, 12 ay devam edecek projenin Haziran ayında başlayacağını proje kapsamında 15-29 yaş arası NEET’ler (ne eğitimde nede istihdamda olan ) 50 genç kadın ve erkeğe AB standartlarında öncelikle arıcılık ve arı ürünleri üretimi konularında ve devamında KOSGEB destekli girişimcilik, problem çözme, bilgisayar becerilerini geliştirme, e –ticaret, e-ihracat, özgüven, liderlik, yönetim danışmanlığı, yönetim becerilerini geliştirme, işletme yönetimi, iletişim becerileri, iş sağlığı ve iş güvenliği, çalışma hakları konularında eğitim verileceğini, ayrıca İyi uygulama örneklerini görmek amacı ile yurtiçi geziler yapılacağını, kursiyerlerin proje süresince kariyer hedeflerinin belirlenerek İŞKUR Meslek danışmanları işbirliği ile 4 aylık bireysel eylem planlarının hazırlanması, uygulanması ile istihdam edilebilirlikleri ve işgücüne katılımlarının artırılmasının sağlanacağını ifade ettiler.

ARILAR TOZLAŞMA GÖREVİYLE ÜRÜN VERİMİNİN ARTMASINI SAĞLIYOR

Projenin AB standartlarında bir eğitim projesi olmasının yanında geleceğimizi doğrudan etkileyecek bir konuyu ele aldığını ve çevre sorunlarına dikkat çeken bir proje olduğunu çünkü arıların ekosistem içinde çok önemli bir görevi yerine getirdiğini, yeryüzünde ürünlerin %30 ile bitki çeşitliliğinin %90 ‘ının yaşayabilmesi için tozlaşmaya ihtiyaç duyduğunu, tozlaşma görevinin ise arılar tarafından yerine getirildiğini böylece sebze ve meyvelerin yetişmesinin mümkün olabildiğini, arıların ekosistem içinde yer almaması demek meyve ve tohumların ortadan kalkması demek olduğunu, ayrıca arısız yaşamda besicilikte kullanılan bitki ve otlarda kıtlık yaşanacağından et ve diğer hayvansal gıdalarımızı temin ettiğimiz çiftlik hayvanlarının da olumsuz etkilenmesine neden olacağını, arılar tozlaşma göreviyle ürün veriminin artmasını sağladığını ifade ettiler.

ARICILIK MESLEĞİ GENÇLER TARAFINDAN TERCİH EDİLMELİDİR

Bilgin ve Arslan, arıların yaşamını tehdit eden faktörlerin kritik seviyeye ulaştığına dikkat çekerek, “Bilinçsiz artan şehirleşme, iklim değişikliği, tarımda kullanılan zehirli kimyasallar yüzünden arıların nesli de kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Bu tehlikenin ortadan kaldırılması arıcılık mesleğinin gençler tarafından tercih edilmesine bağlı. İlimiz topraklarının geniş bir floral çeşitlilik ve zenginlik sunuyor olması gençlerimiz için öneli fırsatlar sunmaktadır. Arıcılık mesleği herhangi bir kaynak tüketimine neden olmaz. Bu yönüyle de en çevreci üretim türlerinden biridir. Arıcılık mesleği çevreci ve sürdürülebilir kalkınmanın lokomotifi olması, ekosistem içerisinde böylesine önemli bir canlıya sahip çıkmamızı sağlayacak arıcılık mesleğinin gençlerimiz tarafından tercih edilmesi geleceğimizi doğrudan etkileyecektir. Bu vesileyle geleceğimizi düşünen çevre bilincine sahip tüm gençlerimizi projemizde görev almaya davet ediyoruz” dediler.

Şükrü Demiray

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.