Bahar yorgunluğu diyelim gitsin bizi pençesine alan umutsuzluğa.

Kimi doğarken yorulur, kimi de zamanla, yorgunluk bedenen olduğu gibi ruhen de olur.Hislerin ve duyguların verdiği yorgunlukta unutulmamalı kalbimize, inancı ve imanı olana umutsuzluk yakışmaz, çünkü her söken şafakla birlikte bir umut doğar, nasip rızık ve bereket güneş ışıkları ile yayılır yeryüzüne ve bütün yaratılanlar payını alır.

Vedahi gece, gece de bir umuttur, sığınma gizlenme ihtiyacı olanlar ve bekleyenler için. Garibanlar, şairler ve aşıklar gecenin koynunda mutlu ve huzurludur, diğer zamanlara nazaran diyebiliyorum.

Bütün bunlara rağmen insanın kendisinden kaynaklı olmayan durumlarda da baş gösterir yorgunluk, yaşadığı ülke, içinde bulunduğu toplum, gelir düzeyi, eğitim durumu, işsizlik, koronik hastalıklar, gibi etkenlerdir bunlar.

Çağın hastalığı olan ve dünyayı etkisi altına alan " tükenmişlik sendromu " ülkemiz insanlarında ve toplumun bir çok kesiminde etkisini göstermektedir.

Şimdi bu durumun ne olduğuna kısaca bakalım.

Tükenmişlik Sendromu Nedir?

"1970’lerde psikolog Herbert Freudenberger tarafından ortaya atılan tükenmişlik; ciddi fiziksel, zihinsel ve duygusal tükenmeye yol açan şiddetli bir stres durumu. Sıradan yorgunluktan çok daha ağır bir durum ve insanların günlük sorumluluklarını yerine getirmesini bile zorlaştırabiliyor.

Tükenmişlik yaşayan insanlar genellikle hayatla hiçbir bağları kalmamış gibi hissediyor ve sabahları yataktan çıkmaktan dahi korkar hale geliyorlar. Hayata karamsar bakıyor ve bir umutsuzluk denizinde yüzüyorlar.

Bu durum zamanla kendi kendine geçmez veya tedavi edilmezse depresyon, kalp hastalığı, diyabet gibi ciddi fiziksel ve psikolojik hastalıklara yol açabiliyor.

Kimler Tükenmişlik Sendromu Yaşıyor?

Sürekli yüksek düzeyde strese maruz kalan herkes yaşayabiliyor. Kariyer sorunları, hasta biriyle ya da yeni doğmuş bir bebekle ilgilenmek, ekonomik sıkıntılar, doğal felaketlerin yıkıcı sonuçları gibi pek çok neden saymak mümkün. En yakın örneklerini pandemi nedeniyle sağlık personelinde, sel ve yangın felaketlerinde kurtarma ve söndürme faaliyetlerinde yer alan ekiplerde görmek mümkün.

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, tıpkı profesyoneller gibi anne-babaların da tükenmişlik yaşayabileceğini ortaya koydu. Kontrol takıntısı, mükemmeliyetçilik ve A tipi kişilik özellikleri (Aceleci, aynı anda birden fazla işi yapmak isteyen, başarı odaklı, iktidar sahibi olma amacı taşıyan, tanınmaktan ve rekabetten hoşlanan kişiler) de tükenmişlik riskini artırabiliyor.

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri Neler?Bitkinlik: Fiziksel ve duygusal olarak tükenmiş hissetmek. Fiziksel belirtiler arasında baş ağrısı, karın ağrısı ve iştah veya uyku düzeni değişiklikleri sayılabilir.

İzolasyon: Tükenmişlik sendromundan mustarip kişiler bunalmış hisseder. Sonuç olarak sosyalleşmeyi ve dostlarına, aile üyelerine, iş arkadaşlarına güven sorunu yaşayabilirler.Kaçış: Tükenmişlik yaşayan kişiler, bulunduğu ortamdan kaçmayı veya tek başına bir tatile çıkmayı hayal edebilir. Aşırı durumlarda duygusal boşluğu doldurabilmek için alkole veya aşırı yemeye yönelebilirler.

Sinirlilik: Bu kişiler insanlarla ilişkilerinde soğukkanlılıklarını kolay kaybedebilirler. Bir iş toplantısına hazırlanmak, çocukları okula götürmek, ev işleriyle uğraşmak gibi son derece normal stres faktörleriyle başa çıkmak, özellikle işler planlandığı gibi gitmediğinde, aşılmaz durumlarmış gibi hissettirebilir.Sık görülen hastalıklar: Tükenmişlik tıpkı diğer uzun süreli stres sorunları bağışıklık sistemini düşürerek kişiyi soğuk algınlığı, grip ve uykusuzluğa karşı daha duyarlı hale getirebilir. Ayrıca depresyon ve anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunlarına yol açabilir"

Belli ki zorlaşan yaşam şartları, gelecek kaygısı işsizlik, hayat pahalılığı gibi bir çok faktör bizleri bu sendromu ağır veya hafif olarak etkiliyor, aklıselim ve ümit var olup çıkış yollarını bulmalı, gönül ferahlığı ve yaşama sevincini yakalamalıyız. Bir çiçek, bir böcek, bir kıvılcım ve bir tatlı tebessüm yeter insanı hayata döndürmeye

insan kendi kendinin doktoru, psikologu ve arkadaşı olmalı.... vesselâm

Arap Kurt - köşe yazıları-

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.