Ormanlarımız diğer tabiriyle ciğerlerimiz…
Türkiye, ilk yıllardan bugüne baktığımızda gün geçtikçe orman bakımından fakirleşme sürecindedir.
Bunun sebebine gelince, sıralamakta yoruluruz, ama öncelik sırasında inanıyorum ki biz insanlar varız.
İnsanlar tarafından sadece bir ağaç topluluğu olarak görülen ormanlarımızın ağaçlarla birlikte diğer bitkiler, hayvanlar, toprak, su, iklim gibi canlı ve cansız varlıkların birlikte oluşturduğu bir ekosistemdir.
Yani başlı başına bir dünyadır ormanlarımız.
İnsanın özel alanı olduğu gibi ormanlarımızın da özel alanı vardır.
Kişiler nasıl kendi özel alanlarına müdahale edildiğinde tepki gösteriyorsa, biz insanlar da ormanların özel alanına müdahale edildiğinde topluca tepki göstermeliyiz diye düşünüyorum, düşünmek zorundayız, haksız da değilim.
Bu hakkı kendimde ve bütün insanlıkta görmek istiyorum.
Ormanlar, ilk insanlardan başlamak üzere barınak, yiyecek, su, yakacak gibi ihtiyaçlarını karşılayarak her gün hayatlarımıza dokunuyor.
Ormanlar, dünyadaki su döngüsü, iklim düzenlemesi ve karbon döngüsü gibi doğal ekosistem süreçlerinde önemli bir rol oynarlar.
Bu kadar insanın hayatına dokunan ormanlar için insanlarında ormanların hayatlarına dokunma zamanı geldi ve geçiyor da.
Dünyamızın alana olarak, üçte biri ormanlarla kaplıdır ki birçok orman türü var ve hepsi hassas bir dengeye sahip. 
Dolayısıyla ormanların korunması ve sürdürülebilir yönetimi büyük bir önem taşır. 
Bunun için de aciliyle önem arz etmektedir.
Ormanların yanması, yasadışı ağaç kesimi ve habitat kaybı gibi tehditler, biyolojik çeşitlilik kaybına, iklim değişikliğine ve çevresel sorunlara yol açabilir. 
Orman yangınlarının oluşumunda hava koşulları, yanıcı malzeme, ihmal edilmiş veya kontrolsüz ateşler, sigara izmaritleri, insan kaynaklı etkenler, doğal nedenler, orman yönetimi hataları, iklim değişikliği, yasadışı orman ürünü toplama, kundaklama ve ticari kazanım, yıldırım düşmesi, yüksek sıcaklık ve kuraklık, rüzgâr, ormanların düzenli bakım ve temizliğinin yapılmaması, yangın güvenliği önlemlerinin ihmal edilmesi,  hava olaylarının sıklığı… gibi sıralanabilir.
Biz insanlar bu sıralamaların, sırasıyla yok ederek ormanlarımızı koruyabiliriz.
Orman yangınların çıkma nedenleri incelendiğinde görülmüştür ki ilgili yangın kendine özgüdür ve bölgesel farklılıklar göstermektedir.
Orman yangınlarının önlenmesi ve kontrol altına alınması için gerekenler erken tespit, hızlı müdahale, yangın güvenliği, ormancılık uygulamalarının doğru bir şekilde ve hızlıca uygulanması büyük önem taşır.
Orman yangını türleri; yüzey, orta, kron, yeraltı, yüzeysel, kurak ve yanıcı alan yangınları olarak tanımlanmaktadır.
Tanımlarını özellikle yapmadım ki bu yazıyı okuyanların araştırmalarını beklemekteyim, hiç olmazsa o arada ormanla ilgili birkaç yazı da okuyabilir.
Her bir yangın türü, farklı şekillerde yayılır, davranış gösterir ve müdahale stratejileri gerektirebilir. 
Yangınların türü ve özellikleri, yangının kontrol altına alınması için yangın söndürme ekiplerinin ve yetkililerin kararlarını etkiler.
Yangın başladı önemli olan başlamaması ama başladı.
Bir şeyin en güzel korunması baştan önlem almaktır, bu da kişilerin konu hakkında bilinçlendirmesi ile başlar.
O zaman biz insanların yetiştirilmesinde; farkındalık, izinsiz ateş yakmamak, ormanların bakım ve temizliği, yangın güvenlik ekip ve malzemelerin hazır tutulması, erken yangın tespiti, orman yönetimi ve planlama, iklim değişikliği ve orman koruma… Konularında sürekli eğitimler verilmelidir.
Eğitim deyince gerçek bir eğitimden bahsediyorum göstermelik kâğıt üzerinde değil.
Ben inanmak istiyorum bu yangınların tümünün doğal sebeplerden olduğuna.
Çünkü bir ülkenin en önemli zenginliği olan ormanların göz göre göre yanması, gelecek nesiller yapılmış en büyük ihanettir. 
Doğal zenginliklerin temelini teşkil eden ormanlarımızın bir kültür mirası değerinde bakılarak yeni nesillere emanet edilmelidir, bir bayrak, vatan, namus gibi…
Bu nedenledir ki ormanlar bir kültür mirası ya da bizler için en önemli bir varlık gibi özenle korunmalıdır, aynen evlatlarımız misali…
Türkiye'nin orman yangın mevsimi yaz aylarında olduğu bilinmektedir, sebebi uzun süren kuraklık, yüksek sıcaklıklardır.
Her bir orman yangını aslında kendimize ve geleceğimize vurduğumuz bir balta misalidir.
Ormanlar, sağlıklı ve kaliteli bir yaşamın en önemli adımıdır.
İnsanların aç gözlülüğü ve çevreye verdiği zararlar, yine en fazla insanları ve geleceğimizi etkilemiştir, etkilemeye de devam edeceğini göstermektedir.
Her yanan ormanda bizler için önem arz eden su ve hava kirliliği insan sağlığını tehdit etmektedir.
Varlığı ile hayat kaynağımız olan ormanlar yokluğu ise hayat damarlarımızdan birinin eksilmesi anlamına gelmektedir.
Türkiye Orman Yangın İhbar Hattı: 177

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.