Matematik, insanın kendisine korku dağlarını yarattığı, kendisine engel olarak gördüğü, umudunu yıkan, hayallerini kıran matematik.

Çoğumuz, her şey yolunda gittiği zaman kendimizi iyi hissederiz. Ama ruhun dayanıklı olup olmadığı, ancak bütün işler tersine gittiği zaman gülümseyebilmesi ile belli olur.

Dünyanın oluşumuyla başlayan ve insanlığın var oluşuyla devam eden gün geçtikçe de büyüyen sıra dağlar matematik.

Günümüz dünyasında başta ticarette, sanayide, ekonomide, tıpta, sosyolojide, resimde, müzikte, sporda ve sayamadığımız birçok dallarda /yaşamda matematik olmadan olmuyor.

İster sembollerle ister sembolsüz matematik hayatımızı bir parçasıdır.

Mühendisin çizgileri çizerken kullandığı uzunluk, Marketteki etiket, arabanın tekerlek dönüşü, yüzümüzdeki kemik sayısı, gülüşümüz, ağlamamız, doğumumuz ve hatta ölümümüz…

Her şey matematik. Kullanmak istemesek te kullandığımız yâda kullanmak zorunda kaldığımız matematik.

Hayatın başarısı sabır ise matematiğin başarısı da sabır. Yapmamız gereken ilk işlem sabır.

Sabırı belki matematik olarak tanımlamak mümkün değilse de sabır , sabır, sabır. Yürümeyi öğrenmeden koşmayı öğrenemediğimiz sabır.

İçinde matematik olan her şey tarihe mal olur.

“Matematiğin hiçbir dalı yoktur ki, ne kadar soyut olursa olsun, bir gün gerçek dünyada uygulama alanı bulmasın.”(Lobachevski)

Matematikte; sabır, hedef, plan çok önemlidir. Bu üçleme kişilere göre değişiklik gösterse de

Sonuca ulaşmak 3 kelimelik bir matematiktir.

"Dünyayı kanunlar veya sözler değil, semboller yönetir." Konfüçyüs

‘’Bir gülün güzelliğindeki sır,onu yaratanın içine sakladığı matematik sanatının ta kendisidir.’’(FIBONACCI)

En büyük matematikçi kim diye sorarsanız şüphesiz aklımız gelen bir matematik dehası vardır.. Hâlbuki en büyük matematikçi bu evreni yaratıcısıdır.. Kimisini Tanrı/Allah olarak adlandırdığı kısacası kâinatı en büyük matematikçisi.

‘’Kainatın mimarı mükemmel bir matematikçi olması gerek.’’

Kurduğu evrende bir hatanın yâda bir eksikliğin olmaması bunu en büyük kanıtlayıcısıdır ki, kurduğu sistematiğin çözülemediği yâda formüle edilemediği nice sırlarla doludur. Çöze bilecek bir matematikçide daha bu dünyaya gelmemiştir ve gelmeyecektir.

Bizim bir yaprak,su,cam,kağıt,damar,araba,esans,bilgisayar,… olarak gördüğümüz de nice matematiksel sırlarla doludur. Bunları formüle etmek, çözümlemek ve hatta hatta yaklaşmak olarak algılamak ne mümkün.

Hayatı matematiksel olarak yazmak formüle etmek mümkün değildir. Biz sadece kendimizi oyalamaktayız. Matematik sanaldır, hissettirdikleri ve gösterdikleri gerçek...

NİHAT HALUK UĞRAŞ

MATEMATİKÇİ-MATEMATİK ÖĞRETMENİ

ALACA HALK EĞİTİMİ MERKEZİ

KURUM MÜDÜRÜ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.