Basın İlan Kurumu eğitim semineri başladı
banner135

Basın İlan Kurumunun Şubesi olduğu halde, büyükşehir olmayan illerin merkez ilçesi dışındaki ilçelerinde yayınlanan ve Valilik görev alanında bulunan gazetelerin, 1 Eylül 2018’den itibaren Basın İlan Kurumu (BİK) görev alanına geçecek olması sebebiyle düzenlenen eğitim semineri başladı.

Eğitim Seminerine Basın İlan Kurumu Çorum İl Müdürü Osman Bolluk, Alaca Lider, Osmancık Haber ve Kargı Gazetesi yöneticisi Hacı Odabaş ve Çorum'a bağlı ilçelerde yayın yapan yerel gazetelerin sahipleri katıldı.

Basın İlan Kurumu’nun Darıca’daki Bayramoğlu Tatil Köyü’nde gerçekleştirilen ve iki gün sürecek olan program BİK Genel Müdürü Yakup Karaca’nın konuşmasıyla başladı.

Karaca, Çorum’un ilçe gazete temsilcilerinin de aralarında bulunduğu İlçe gazete temsilcileriyle 1 Eylül 2018 tarihi itibariyle birlikte çalışacak olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

“TEK GELİR KAYNAĞINIZ RESMİ İLANLAR OLMAMALI”

Sözlerine “Gazetecilik mesleğinin zorluğunu biliyorum, iyi bir gazetecilik yapmak için ekonomik olarak özgür olmanız gerektiğini de biliyorum” diyerek başlayan Karaca, gazetecilik mesleğinin çok kritik bir dönemden geçtiğinin altını çizdi.

Karaca, sözlerine şöyle devam etti;

"Bugün başlattığımız Eğitim seminerimizde Basın İlan Kurumu (BİK) olarak bu kritik dönemden geçerken sizlerle nasıl ortak paydada buluşabiliriz ve çalışma yapabiliriz bunun zemini arayacağız. Devlet olarak elbette basınımızın desteklenmesinden yanayız. Ancak tek gelir kalemini de Resmi İlanlara bağlamak bu mesleğe yakışmaz. Gazetecilik mesleğini ifa ederken devlet desteğinin de yanınızda olması gerektiğine mutlak surette inanan birisiyim. Yaptığınız işin zorluğunu biliyorum. Tekrar söylüyorum. Sizler bu noktada Resmi İlanları tek gelir kaynağınız olmaktan çıkarmalısınız. Resmi ilanların yanı sıra diğer reklam gelirlerinizi de devreye sokmalısınız."

BİK olarak, resmi reklamların gazetelere aktarılması yönünde girişimlerinin de olduğunu kaydeden Karaca, bu konuda yerel gazete sahipleri ve çalışanlarının da bu işin takipçisi olmalarını tavsiye etti.

Gazetecilerin kamuoyunu bilgilendirme gibi önemli bir görevi olduğunu belirten Karaca, “Tıpkı pazarcılar gibi ürün yetiştiriyorsunuz ve ürünü pazara sunmak zorundasınız. Burada pazar yerinin kurulacağı yer önemli. İşte bu noktada birlikte hareket etmek zorundayız” dedi.

Kamu reklamlarının alt yapısının olması gerektiğinden de söz eden Karaca, gazetecilere yeni gelir kapısı açacak olan resmi reklamların gazetelere aktarılması konusunda KOSGEB’e proje sunduklarını, bunun Resmi İlan Yayımlama Hakkına Haiz Gazeteler için de önemli bir gelir kaynağı olacağını söyledi.

BİRİM MÜDÜRLERİ SUNUM YAPTI

1 Eylül 2018’den itibaren Basın İlan Kurumu görev alanına geçecek olan Kurum Şubesi bulunan ancak Büyükşehir olmayan illerin merkez ilçesi dışındaki ilçelerinde yayınlanan gazete temsilcilerine yönelik seminerde birim müdürleri sunumlar yaptı.

Seminerin ilk gününün ikinci oturumunda, Basın İlan Kurumu İlan Hizmetleri Müdürü İdris A. Çam, Kurum Mevzuatı ve Resmi İlan ve Reklamlar İle Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğinin Genel Uygulama Esas ve Usulleri konusunda bir sunum yaptı.

Çam, 1 Eylül itibariyle Kurum Şubesi bulunan ancak büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkez ilçesi dışındaki ilçelerinde yayımlanan resmi ilan yayımıyla alakalı gazetelerin de katılmasıyla BİK’in görev alanına dâhil mevcut 615 olan gazete sayısının 700’ü bulacağını söyledi.

Kurum aracılığıyla 2017 yılında 279 Milyon, Valilikler aracılığıyla da 57 Milyon Türk Lirası tutarında resmi ilan, BİK aracılığıyla ise 110 Milyon Türk Lirası tutarında hususi ilan ve reklamın yayınlatıldığını hatırlatan Çam, “Toplamda 2 bin gazete ve dergide toplam 446 Milyon Türk Lirası tutarında resmi ilan ve reklam yayınlatıldı” dedi.

Çam son olarak, resmi ilanların gazetelerin internet siteleri ve ilan.gov.tr de yayınlanmasıyla bu ilanlara dünyanın her yerinden kolayca ve hızlı şekilde ulaşılabildiğini, böylece amacı doğrultusunda ilanların daha fazla kişi tarafından görüldüğünü söyledi.

İlan Hizmetleri Müdürlüğü Şefi Yunus Emre Uzel ve Erkan Günay da, Aylık Beyanname ve Resmi İlan Kontenjan ve Dağıtım Tablolarına İlişkin Bilgi sunumunu yaptılar.

Daha sonra “ilan.gov.tr” ve “bik.gov.tr” hakkında verilen bilgiyle ilgili sorular cevaplandırıldı ve öneriler değerlendirildi.

İlk günün son oturumunda ise Kontrol Hizmetleri Müdürü İbrahim Delibaş, Resmi İlan ve Reklamlar İle Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğinin İçerik ve Denetlemelere İlişkin Bölümleri Hakkında yaptığı sunumla gazete temsilcilerini bilgilendirdi.

Delibaş’ın sunumundan sonra Kontrol Hizmetleri Müdürlüğü Şef Yrd. Özer Elikoğlu ile Görkem Solmaz, Sektörel Defterler ve gazetelerin basılı sayfalarına ait PDF’leri Elektronik Sistem Üzerinden Kurumumuza İntikali başlıklı sunumlarını yaptılar.

Daha sonra ise soru-cevap kısmında gazete temsilcilerinden gelen sorular cevaplandırıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.