Yurdumuzda her 25 Eylül'ü izleyen hafta Yangın Haftası olarak değerlendiriliyor.
Hafta süresince çeşitli yayın organları ile halka, okullarda öğrencilere yangının zararları anlatılır, öğrencilerin bu konuda daha dikkatli olmaları istenir. Korunma yolları ve alınması gereken önlemler belirtilir. Yangından korunma yolları öğretilir. Herkese yangın hakkında bilgi verilir.
Bu anlamda Alaca'da Hüseyin Gazi İlkokulu, düzenlemiş olduğu etkinliklerle Alaca Belediyesi’ne bağlı itfaiyeyi çağırarak hem tatbikat yaptı, hem de itfaiye ve yangın haftasını öğrencileriyle birlikte kutladı.
"Yangın çıktığında neler yapılabilir, neler yapmalıyız diye çalışmalar yaptık ve öğrencilerimize siren seslerinin ne anlama geldiğini yaşayarak öğrenmeleri hakkında bilgiler vermek istedik” diyen okul öncesi öğretmeni Emel Gencer; “öğrencilerin yangın anında neler yapılması gerektiğini tatbikatla göstererek anlatmak istedik bu anlamda etkinlikler düzenledik” şeklinde konuştu.
Okul Müdürü Dursun Demirel ise; "bu etkinlikle çocuklarımızı bilgilendirdik. Yangın ve itfaiyeciler haftasını okul bahçemizde veliler ve öğrencilerimizle birlikte etkinlikle kutladık. Emeği geçen öğretmen arkadaşlarımızı ve velilerimizi duyarlılıklarından dolayı teşekkürlerimi sunuyor tebrik ediyorum” dedi.
Daha sonra çeşitli bilgiler veren yetkililer; “Yangın söndürme görevi 25 Eylül 1923 tarihinde belediye hizmeti olarak kabul edildi. Bu yüzden; 25 Eylül tarihi, Yangından Korunma Haftası (İtfaiyecilik Haftası) olarak kabul edilmiştir. Bugün belediyelerde ve büyük endüstri kuruluşlarında itfaiye örgütü vardır. Ateş ve ısı, insan hayatı için önemli bir ihtiyaçtır. Ateş kontrol altında kullanıldığında insanlara yardımcı olurken, kontrolden çıktığında çok büyük zarar verebilmektedir. İşte ateşin kontrolden çıkıp gittikçe büyümesine yangın denir. Yangın en tehlikeli felakettir. Önüne çıkanı yakar, kül eder. Siler, süpürür, ortadan kaldırır. Tedbirsizlik ve dikkatsizlik yüzünden çıkan yangınlar, büyük zararlar doğurur. En küçük kıvılcımdan, korkunç yangınlar çıkar. Küçük bir odada çıkan yangın, önce eve yayılır, sonra komşu evlere, mahalleye ve kısa bir süre içinde de koskoca bir şehre yayılır. Kısa bir anda yüzlerce bina yanar, kül olur. Eşyalar, insanlar, hayvanlar yanar, yok olur. Büyük maddi - manevi zararlar meydana gelir. Hele orman yangınları daha çoktur. Ülkemizin milli serveti olan ormanlar yok olur” şeklinde bilgi verdiler.