Prof. Dr. Levent Eraslan'dan YKS Tercihlerine yönelik açıklama
banner135

1) İlgi ve yeteneklerinize uygun bir meslek seçtiğinizde hem daha başarılı hem de daha mutlu olacağınızı unutmamalısınız. Bir mesleğe sahip kişilerin nasıl yaşamlar sürdüklerini incelemelisiniz. Seçeceğiniz mesleği icra eden kişilerle görüşmek ve çalışma ortamlarını görmek de karar verirken yararlı olacaktır.

2) Tercih listenizi hazırlarken önce kendi başarı sıranıza uygun bir tercih listesi hazırlamalısınız. Bununla beraber puanlarınızın yetmediği ancak çok istediğiniz birkaç bölümü veya üniversiteyi listenizde bulundurabilirsiniz. Sonrasında kendi başarı sıralarına yakın bölümlerden seçimler yapmalısınız.

3) Tercihlerde iki nokta belirleyicidir. Öğrencinin yerleşme başarı sırası diğeri ise tercih edilecek programa en son giren öğrencinin başarı sırasıdır. Mutlaka tercih kılavuzunu ve YÖK Program Atlasını inceleyiniz.

4) Tercih listenizi sıralarken daha düşük puanlı bölüm veya üniversiteler daha alt sırada yer alabilir; bu duruma çok fazla takılmamalısınız, önemli olan sizin hangi bölüm ve üniversitede daha mutlu ve başarılı olabileceğinizdir.

5) Vakıf üniversitesi tercih edecekseniz burs ve indirim durumlarını öğrenmeli, nasıl bir ücretle karşı karşıya kalacağınızı önceden bilmelisiniz.

6) Başka bir şehirdeki üniversiteyi tercih ediyorsanız mutlaka buradaki yaşam koşulları, yurt imkanları ve şehrin yapısı hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

7) Fakülteyi kazandığınızda kayıt yaptırılsın veya yaptırılmasın başarı katsayınızın bir sonraki yıl düşeceğini unutmamalısınız.

8) Farklı puan türlerinden tercih yapacak iseniz tercih listelerinizi, her alandan en çok istediğiniz bölümlere göre oluşturmalısınız. 9 Yeni açılan ve taban puanı belli olmayan bölümlerin başarı sıralarını tahmin edebilmek ve doğru tercih sıralaması yapmak için yakın puanlı bir üniversite ile kıyas etme yöntemini kullanabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.