Kategoriler

ALACA LİDER

Kalfa ve ustalık belgesi olmayan esnafa müjde

Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) yapılan düzenlemeyle, esnaf olarak çalışanların kalfalık ile ustalık belgelerini alarak meslekleriyle ilgili alanlarda iş yeri açmasına imkan tanınacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) yapılan düzenlemeyle, esnaf olarak çalışanların kalfalık ile ustalık belgelerini alarak meslekleriyle ilgili alanlarda iş yeri açmasına imkan tanınacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve Mesleki Eğitim Kanunu’nun 35. maddesinde yapılan değişikliklerle, kapsamı, şartları ve süresi bakanlıkça belirlenen telafi eğitimi veya tamamlayıcı eğitime katılan, bunun sonunda yapılan sınavlarda başarılı olan kalfa, usta ve ortaöğretim mezunlarına, bitirdikleri meslek alanının diplomasının verilmesi hüküm altına alınmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı Önceki Öğrenmelerin Tanınması, Denklik ve Ölçme Değerlendirme İşlemleri ile İlgili Usul ve Esaslara İlişkin Yönerge, Bakan İsmet Yılmaz tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi.

Yönergeyle Mesleki Eğitim Kanunu’nda yer alan, aralarında kuaförlük, otomotiv, mobilya, metal sektörünün de olduğu 27 alan ve 142 meslek dalında çalışan ve kalfalık ya da ustalık belgesi bulunmayanlara yönelik hükümlerin belirlendiğini ifade eden ÇESOB Başkan Vekili Recep Gür, mesleki eğitim merkezlerine başvuracaklar arasından kayıt şartlarını sağlayanların sınavlara alınacağını söyledi.

Öncelikle kalfalık, sonrasında ise ustalık sınavlarında başarı gösterenlere belge verileceğini dile getiren Recep Gür, yönergeyle, esnafın daha çabuk ve pratik şekilde daha önce öğrendiklerini belgeye dönüştürmesine imkan tanındığını, ustalık ve kalfalık belgesine sahip olanların da meslekleriyle ilgili alanlarda iş yeri açma imkanına kavuşacağını kaydetti.

SINAVLAR ŞUBAT’TAN İTİBAREN BAŞLAYACAK

Daha önceki düzenlemede, bir meslek dalında kalfalık sınavına girmek için 6 sene, ustalık için de bunun üzerine 5 yıl olmak üzere toplam 11 sene bir iş yerinde çalıştığını beyan etme zorunluluğunun bulunduğunu açıklayan Gür, “Yeni düzenlemede ise esnafın sınava girebilmesine yönelik bu şartlar kaldırıldı. İş yerinde bir meslek dalında çalıştığını sosyal güvenceyle belgelendirenler, mesleki eğitim merkezlerine başvurmaları hâlinde doğrudan kalfalık sınavlarına alınacak. Ustalık için ise 5 yıl aynı işi yaptığını sosyal güvencesiyle belgelendirenler sınava girebilecek. Kalfalık ve ustalık sınavları, gelecek yıl Şubat’tan itibaren başlayacak.

Yayınlanan yönergeye göre 22 yaşını doldurmuş, 23 yaşından gün almış tüm meslek sahiplerinin 1-30 Aralık 2017 tarihleri arasında Çıraklık Mesleki Eğitim Merkezi’ne şahsen başvurmaları gerekiyor” dedi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Güncel
71 Kez Görüntülendi.
Alaca'da Anlamlı Anneler Günü: Özel Çocuklardan Duygulandıran Sürpriz
Güncel
51 Kez Görüntülendi.
Bayrama Kadar Hayvan Pazarı Yok! Çorum’da Şap Hastalığına Karşı Önlem
Yaşam
127 Kez Görüntülendi.
Kaymakam Ahmet Aykaç’ın babaannesi vefat etti
Flaş Haber
355 Kez Görüntülendi.
Alaca'da iki otomobil çarpıştı: 8 yaralı
Yaşam
66 Kez Görüntülendi.
Alaca’dan Hac Yolculuğu başladı: Dualarla uğurladılar
Güncel
95 Kez Görüntülendi.
İsmailli Köyü'na Yıllar Sonra İlk Defa Sürekli İçme Suyu Verildi
Sağlık
29 Kez Görüntülendi.
Alaca Belediyesi’nden sivrisineklerle etkin mücadele
Güncel
278 Kez Görüntülendi.
Alaca'da 65 Hazine Arazisi Satışa Çıkarıldı!
Eğitim
38 Kez Görüntülendi.
Alaca Kız İİHL'de TÜBİTAK Bilim Fuarı yoğun ilgi gördü
Spor
45 Kez Görüntülendi.
Alacagücü’nün BAL sınavı