Kategoriler

ALACA LİDER

Arkeopark turizmin hizmetinde

Alacahöyük Hitit Gölpınar Baraj Peyzajı ve Arkeopark Projesi tamamlanma aşamasına geldi. Turizmin gözde yatırımları arasında yer alan Arkeopark, önümüzdeki günlerde açılıyor.

Alacahöyük Hitit Gölpınar Baraj Peyzajı ve Arkeopark Projesi tamamlanma aşamasına geldi. Turizmin gözde yatırımları arasında yer alan Arkeopark, önümüzdeki günlerde açılıyor.

Çorum Alacahöyük Hitit Gölpınar Barajı Peyzaj ve Arkeopark Projesi, 2015 yılında sözleşme imzalanıp sonrasında ise yer teslimi yapılmasıyla inşaat çalışmaları başlamıştı. İki yıl içerisinde yapılan inşaat ve peyzaj çalışmalarında Kasım 2017 itibari ile sona gelindi.

Hititler tarafından yaklaşık 4 bin yıl önce inşa edildiği tahmin edilen ve Anadolu’nun en eski barajı olarak değerlendirilen Çorum’daki Hitit Barajı, Devlet ve Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı projeyle turizme kazandırılmak amacı ile iki yıl önce ihale bedeli 7 Milyon TL olarak ihalesi gerçekleştirildi ve 2017 Kasım ayı sonu itibari ile tamamlanıp teslim edilmesi bekleniyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Alacahöyük Hitit Gölpınar Barajı  Arkeopark Projesi Proje Müdürü Peyzaj Mimar Yalçın Erduran; “Şu an bulunan inşaat çalışmalarımız Hititler döneminde yapılmış Gölpınar Barajı, içme suyu ve sulama olarak kullanılmış dünyanın en eski barajlarından birisidir.

Canlandırma açısından çok önemli bir adımı atarak bu baraj, Devlet Su İşleri tarafından yapılan proje ile Türkiye, Çorum ve Alaca turizmine kavuşturmak için yapılmış büyük bir proje olarak değerlendiriyorum. Bizler tarihimize sahip çıkarak bu barajı yeniden kazandırmak amacı ile peyzaj çalışmalarını bitirme aşamasındayız. Bu barajımız, günümüzün modern dolu savak sistemi ile 3500 yıl önce Hititler tarafından yapılmış bir barajdır. Şu anda barajımızın birinci etapta gövde bölümü çıkartılıyor ve uzun süreli bir çalışma olarak değerlendiriyoruz. Projemiz üç kısımdan oluşuyor gelen turist ve ziyaretçilerin gelip kalabilecekleri yerler, sergi salonumuz, konferans binamız, laboratuarların bulunduğu idari binamız, yöresel bölümlerimizin olduğu binalar, Hitit usulü yemeklerin yapıldığı yemekhanelerimiz olacaktır. Bu yapılarımız bizlerin doğal dediğimiz taş mimari Hitit usulüne uygun binalarımız, ahşap zemin olarak, fırınlarımız ise çamurdan doğal olarak yapılmış ve şöminelerimiz vardır. Gelen ziyaretçilerimiz; keyifle vakit geçirebileceği yemekhaneler, misafirhanelerle birlikte aynı anda dünyanın en eski barajını burada otururken seyrederek tarihe tanıklık edebilecekler.

Öğrenci evleri projemizde ise, kerpiç yapılarımızla yapılan restoranlar, öğrenci yemekhanemiz, 20 kişilik odalarda konaklayabilecekleri tamamen ahşap evler, kerpiçten yapılmış binalarımız ile gençlerimiz ve öğrencilerimizin eğlenebilecekleri, eserlerini sergileyebilecekleri alan ile birlikte hazırlandı ve tamamlandı. Gelen misafirlerimiz burada 2 kilometrelik ahşap alandan oluşan yerimizde gezi yapabilecekler. Ayrıca at arabaları ile barajın etrafında gezi düzenlenebilecek. 

Projemiz; Çorum Alacahöyük Hitit Gölpınar Barajı Peyzaj ve Arkeopark Projesi olarak ihalesi gerçekleşerek 2015 yılı 11. Ayın 15’inde sözleşme imzalanıp 20’sinde de yer teslimi ile inşaat çalışmaları başlamıştı. 2017 yılı Kasım sonu itibari ile Cumhurbaşkanı veya Başbakanımızın katılımlarıyla açılmasını bekliyoruz” dedi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ak Parti Alaca İlçe Başkanı Halil İbrahim Şaltu; “Hititler tarafından yaklaşık 4 bin yıl önce inşa edildiği tahmin edilen ve Anadolu’nun en eski barajı olarak değerlendirilen  Hitit Barajı, Devlet ve Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı projeyle turizme kazandırılmak amacı ile 2015 yılında ihale edilerek inşaat çalışmalarımız başlamıştı. Projemiz, DSİ 5. Bölge Müdürlüğünün koordinesi ve denetiminde yürütülen proje ile 15 milyon lira harcanarak kamulaştırması yapılan yaklaşık 28 hektarlık alanda Hitit Ormanı, Hitit yemeklerinin sunulacağı restoran, Alacahöyük Kazıları Araştırma Merkezi, 20 yataklı misafirhane, kütüphane, sergi ve konferans salonu, satış büfeleri, yürüyüş bantları, otopark, Hitit arabalarıyla yapılabilecek geziler için yollar, baraj ve kazı alanları için seyir terasları, doğal tarım alanları, laboratuar, atölyeler ve çalışma ofisleri yapılacak. Hitit yapı tarzına yakın şekilde inşa edilecek tüm yapılarda güneş enerjisi sistemi kullanılacak şekilde planlanmıştı. Projenin, Alaca ve Türkiye için çok büyük bir kazanç olacağına inanıyorum. Alacahöyük, 4 bin 500 yıl önce eyalet bölge merkeziydi. Şimdi Alacahöyük o konuma getirilecek. Bu proje çok büyük gelir getirecektir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Hitit Barajı ve çevresinin canlandırılıp cazibe merkezi haline dönüşmesi amacıyla hazırlanan projenin hayata geçirilmesiyle yıllık 35 bin dolayında turistin ziyaret ettiği Alacahöyük’e 100 bin kişinin gelmesi hedefleniyor. 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Yaşam
32 Kez Görüntülendi.
Mustafa Gün vefat etti
Güncel
38 Kez Görüntülendi.
Alaca Belediyesi’nden sinekle mücadele
Kültür Sanat
169 Kez Görüntülendi.
Alacalı hemşehrimiz Nurcan Bıyık Türk Tarih Müzesi’nde sergi açtı
Sağlık
22 Kez Görüntülendi.
Fıtıkların çeşitleri neler? En sık hangileri görülüyor?
Güncel
46 Kez Görüntülendi.
Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin’e hayırlı olsun ziyareti
Güncel
59 Kez Görüntülendi.
Alaca’ya yeni kurulacak olan 3 Nolu Acil Servis İstasyonu’nu görüşüldü
Güncel
76 Kez Görüntülendi.
İlk encümen toplantısı gerçekleştirildi
Yaşam
156 Kez Görüntülendi.
Dere yatağına devrilen traktörün sürücü hayatını kaybetti 
Asayiş
188 Kez Görüntülendi.
Kontrolden çıkan otomobil şarampole devrildi: 5 yaralı
Ekonomi
43 Kez Görüntülendi.
Vergi dairesi, esnafı uyardı!