Kategoriler

ALACA LİDER

Çorum Özel Hastanesi uyardı: Glokom erken belirti vermiyor, sessizce ilerliyor

Çorum Özel Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Durmuş,"Glokom Haftası" ve "12 Mart Glokom Günü" kapsamında glokom hastalığı hakkında kritik bilgiler paylaştı. Durmuş, glokomun halk arasında "karasu hastalığı" olarak da bilindiğini belirterek, hastalığın genellikle belirti vermeden ilerlediğini ve tedavi edilmediğinde ciddi görme kaybına yol açtığını ifade etti.

Glokomun, görme sinirinde kalıcı hasar oluşturan ve dünya genelinde körlüğün en sık nedenlerinden biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Durmuş, hastalığın başlangıçta çoğunlukla fark edilmediğini ve ilerleyen süreçte geri dönüşü olmayan görme kayıplarına neden olduğunu dile getirdi.

Glokom İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Glokomun görülme sıklığını artıran faktörlere de değinen Prof. Dr. Mustafa Durmuş, özellikle 40 yaş üstü bireylerin risk grubunda olduğunu açıkladı. Yüksek göz içi basıncı, ailede glokom öyküsü, ileri yaş, şeker hastalığı (diyabet), miyopi, uzun süreli kortizon kullanımı, ciddi göz yaralanmaları ve üveit gibi faktörlerin glokom riskini artırdığını söyledi. Durmuş, glokomun genel nüfusta yüzde 2-3 oranında görüldüğünü, ancak aile öyküsü olanlarda bu oranın 4-5 kat daha yüksek olduğunu belirtti.

Erken Teşhis Körlüğü Önleyebilir

Prof. Dr. Mustafa Durmuş, glokomda erken teşhisin kritik öneme sahip olduğunu belirterek düzenli göz muayenelerinin önemini vurguladı. Durmuş, glokom teşhis edildiğinde mevcut hasarın geri döndürülemediğini ve erken teşhis sayesinde ilerlemenin durdurulabileceğini belirtti.

Glokom Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavinin ömür boyu sürdüğünü ifade eden Durmuş, hastaların göz damlalarını düzenli kullanmalarının ve periyodik göz muayenelerini ihmal etmemelerinin önemli olduğunu söyledi. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte glokomun çoğunlukla göz damlaları ile kontrol altına alınabildiğini, nadir durumlarda ise lazer veya cerrahi müdahalenin gerektiğini ifade etti.

Çocuklar ve Yeni Doğanlarda da Risk Var

Prof. Dr. Mustafa Durmuş, glokomun yalnızca yetişkinlerde değil çocuklar ve yeni doğanlarda da görülebileceğini vurgulayarak, ailelerin çocuklarında oluşabilecek belirtilere karşı dikkatli olması gerektiğini hatırlattı. Prof. Dr. Mustafa Durmuş, glokomun sessiz ve sinsice ilerleyen bir hastalık olduğunu tekrar hatırlatarak, herkesi düzenli göz muayenelerine davet etti.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Güncel
44 Kez Görüntülendi.
Berat Kandili’nde Alaca’da çocuklarla bir araya geldiler
Güncel
70 Kez Görüntülendi.
Alaca'da Beypiliç’e görkemli açılış
Güncel
57 Kez Görüntülendi.
Alacalı Fizyoterapist Mahmut Gençkurt’a “Yılın Bilim İnsanı Kariyer Onur Ödülü”
Yaşam
120 Kez Görüntülendi.
Yalçın Asa vefat etti
Yaşam
55 Kez Görüntülendi.
Memik Yalçınkaya vefat etti
Güncel
56 Kez Görüntülendi.
Kaymakam Dinçer’den iade-i ziyaret
Güncel
21 Kez Görüntülendi.
Alaca’da Kudüs ve Gazze gecesi düzenlenecek
Güncel
21 Kez Görüntülendi.
Kızılay’da koordinasyon toplantısı düzenlendi
Güncel
22 Kez Görüntülendi.
Şirin'den uyarı: Takograf Kartı ihlalinde SRC iptal edilecek
Güncel
49 Kez Görüntülendi.
Günser Şirin, Türkiye–Mısır İş Birliği Forumu’na katıldı