Kategoriler

ALACA LİDER

Erdal Odabaş: Arıcılık yönetmeliği yürürlüğe girdi

Çorum Bal Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alacalı hemşehrimiz Erdal Odabaş, Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren arıcılık yönetmeliğinin arıcılar için hayırlı olmasını diledi. 

“Gezginci arıcılar için arı konaklama noktalarının oluşturulması, konaklanan alanlarda ne kadar kovanın bulunacağının belirlenmesi, flora durumuna uygun kovan konuşlandırılması, bal veriminin artırılmasına yönelik olarak bölgede bulundurulacak kovan sayısının planlanması göze ve kulağa hoş gelen ifadeler. Şu an en büyük endişemiz, güzel kararlar alıp, aynı güzellikte uygulayamamaktır” diyen Odabaş, açıklamasında şunları ifade etti:

“23.05.2024 tarih ve 32554 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren arıcılık yönetmeliğinin arıcılarımız için hayırlı olmasını temenni ediyoruz.
Uzun süredir beklenilen yönetmeliğin nihayet çıkmış olması sevindiricidir. Bir çok noktada ciddi rahatlamayı ihtiva eden yönetmelik ,” efkarını cami, ağyarını mani” olmasa da iyidir. Göstermelik, dosya doldurmak, istatistiki veri oluşturmak gibi yüzeysel,” mış” gibi uygulamalar değil, gerçekten hedeflenen güzel sonuçlara ulaşmak kararlılığı ile yola çıkılmalıdır.

Bize göre yönetmeliğin en kıymetli noktası 30. Maddesidir. Gece ilaçlama yapılma uygulamasına geçilmemiş olması ciddi eksiklik olsa da, Zirai mücadele tedbirleri başlığı ile oluşturulan İlaçlamada uyulacak hususların belirlenmesi, bu konuda atılmış önemli ve ciddi bir adımdır.

Ancak burada belirtilen tedbirlerin eksizsiz uygulanması arıların zirai mücadeleden zarar görmesinin önüne geçmek mümkün. Ancak Bu yönetmelikten haberi olmayan çiftçilerimizin muhtarlarımızın uygulamada arıcıya yardımcı olma ihtimali yoktur. Hele kurallara uyma konusundaki hassasiyetimiz! Ortada iken kuralların mükemmelliğinin hiçbir önemi yoktur.

Bu yönetmeliğin uygulanmasında kararlı ve güçlü bir irade ortaya konulmadıkça hiçbir şey değişmeyecektir. Jandarmamızın, muhtarlarımızın, tarım il müdürlüğünün, arıcılarımızın bir biri ile uyumlu ve koordineli çalışması şarttır. Yönetmeliğin özellikle bu maddesinin uygulanıp uygulanmadığının üzerinde ciddiyetle durulmalı yetkili makamlarca en üst düzeyde takibi yapılmalıdır.

Arılarımızı korumak, insanlığın geleceğini kurtarmak adına yapılacak bu yönetmelik başlama noktası olsun. Arıyı yaşatmak insanı yaşatmaktır diyor yönetmeliğin hayırlı olmasını diliyorum.”

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Flaş Haber
140 Kez Görüntülendi.
Taklalar atarak tarlaya uçtu! 4 kişi hastaneye kaldırıldı
Flaş Haber
85 Kez Görüntülendi.
Alaca'da tandırlık alevlere teslim oldu
Sağlık
316 Kez Görüntülendi.
Çorum tek yürek oldu: Ahmet Buğra’nın sağlığı için dualar ediliyor
Siyaset
68 Kez Görüntülendi.
CHP Milletvekili Tahtasız’dan Adem Şahin ve yönetimine kutlama
Güncel
77 Kez Görüntülendi.
Mehmet Tahtasız: ‘2026 yılı Hitit Yılı ilan edilmeli’
Güncel
95 Kez Görüntülendi.
Alaca Belediyesi’nden hizmet atağı: Günhan Mahallesi’nde yoğun mesai
Güncel
91 Kez Görüntülendi.
Alaca'da yararlanıyor: Bu proje ile orman köylüsünün yüzü gülüyor
Flaş Haber
173 Kez Görüntülendi.
Kontrolden çıkan traktör, 3 araca çarparak durabildi
Güncel
86 Kez Görüntülendi.
Sungurlu-Alaca Karayolu’nda korkutan kaza: Araç hurdaya döndü
Güncel
61 Kez Görüntülendi.
Alaca'da Ahilik ruhu ‘pilav günüyle’ canlandı