Kategoriler

ALACA LİDER

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarına karşı uyardılar

Çorum Özel Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanları Opr. Dr. Kazım Tekin ve Opr. Dr. Muhammed Zeki Yalçın, mevsimsel Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu hastalığı hakkında bilgiler verdiler.

K.B.B. Hastalıkları Uzmanları Opr. Dr. Tekin ve Opr. Dr. Yalçın bu hastalık ve vatandaşların yapması gerekenler ile ilgili olarak bilgiler aktardılar. 

Uzmanlar, “Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu denildiğinde nezle, grip, boğaz ve bademcik iltihapları, orta kulak iltihabı ve sinüzit enfeksiyonlarını anlamamız gerekiyor. Bu enfeksiyonların 2/3’ü virüsler tarafından meydana getirilmektedir” diyerek, hastalıkla ilgili şu bilgileri verdiler:

“Havaların soğuması, okulların açılması ile insanların daha fazla kapalı mekânlarda zamanlarını geçirmeleri, güneş ışınlarından yararlanamama ve stres faktörünün artması Kasım-Nisan ayları arasında Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarının artışının sebepleridir.

Çocuklarda yetişkinlere göre daha fazla Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu görülür. Bunun temel sebebi vücut bağışıklık sistemlerinin birçok enfeksiyon ajanı ile yeni karşılaşıyor olmasıdır.

Bunun tek istisnası anne sütü ile beslenen çocukların 6-9 aylar arasında, anneden aldıkları koruyucu antikorlar nedeniyle enfeksiyona karşı korumalıdır ama 1 yaştan itibaren enfeksiyon sıklığı artmaya başlar. 

Grip ve nezle halk arasında birbirine çok karıştırılan hastalıklardır. Ama aralarında birçok ayrılıklar söz konusudur. Nezlelerde tedavi belirtileri azaltan destekleyici tedaviden ibaretken gripte aşı ve antiviral ajan kullanma gerekliliği vardır. 

SOLUNUM YOLLARI ENFEKSİYONU NEDENLERİ

200’den fazla sayıdaki virüsler üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu virüsler çok hızlı yayılır ve çok bulaşıcıdır. Bu virüsler herhangi bir kişinin solunum yoluna tokalaşma gibi direk temas yolu ile yiyecek veya içecek paylaşımı ve öpüşme gibi temas ile bulaşabilir. Ayrıca, öksürük ve hapşırma yoluyla da yayılabilir. En sık görülen neden, kirli yüzeylere dokunduktan sonra kendi elleri ile gözlerini, burun veya ağıza dokunarak bulaştırmasını içerir. 

SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ

Üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri genellikle üşüme ve öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, balgam, baş ağrısı, ateş, yüzde basınç, kulak ağrısı, soğuk ve sıcak havalara aşırı hassasiyet ve hapşırma durumlarından birini ya da birkaçını içerebilir. Belirtilerin başlangıcı genellikle virüse maruz kalma zamanından 1-3 gün sonra başlar. Semptomların süresi genellikle 7 ile 10 gün arasında değişebilmekle beraber enfeksiyonun şiddetine göre daha uzun sürebilir. 
Basit bir soğuk algınlığı dahi tedavi edilmez veya ihmal edilirse orta kulak veya bademcik enfeksiyonu, sinüzit veya akciğer enfeksiyonlarına ilerleme eğilimi gösterebilir. Tedavi; şikayet ve bulguların ışığında değerlendirilmelidir. Çoğunlukla viral kaynaklı üst solunum yolu enfeksiyonlarında destekleyici tedaviler ön planda iken ilerlemiş hastalık tablolarında tedaviye antibiyotik eklenmesi ve hatta hastanede takip edilmesi önerilebilmektedir.

Grip aşısı erken dönemde koruyucu amaçlı olarak mutlaka önerilmektedir. Özellikle riskli grup olarak belirlenen 65 yaş üstü, sürekli akciğer ve kalp hastalıkları olanlara, diyabet hastalarına, kalıtsal kan hastalığı olanlara, sağlık çalışanlarına, risk grubunda olan hastaların ev haklı ve yakın temas da olanlar, grip mevsiminde hamileliğinin 4.ve daha sonraki aylarında olanlar, kemoterapi, radyoloji, steroid ilaç alanlar, organ nakli yapılmış olanlara yapılmalıdır. Bunun dışında olup da kendini aşı yoluyla gripten korumak isteyenlerde aşılanabilir.” 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Güncel
34 Kez Görüntülendi.
Şehit Nedim Tuğaltay Lisesi’nde Gazze kermesi
Güncel
36 Kez Görüntülendi.
Alaca Ülkü Ocakları’ndan ‘Bir Bot Bir Mont” kampanyası
Güncel
23 Kez Görüntülendi.
Alaca’da kadına şiddete sıfır tolerans
Güncel
66 Kez Görüntülendi.
Kaymakam Dinçer’e anlamlı ziyaret
Eğitim
41 Kez Görüntülendi.
Hüseyin Gazi İlkokulu’nda Filistin’e destek kermesi
Güncel
86 Kez Görüntülendi.
Şehit Öğretmen Emir Topal’ın ailesine ziyaret
Güncel
100 Kez Görüntülendi.
Belediye’den ‘Öğretmenler’ onuruna yemek
Flaş Haber
102 Kez Görüntülendi.
Kontrolden çıkan minibüs tarlaya devrildi: 3 yaralı
Flaş Haber
140 Kez Görüntülendi.
Alaca'da tavuk dönerden 5 öğrenci zehirlendi
Flaş Haber
70 Kez Görüntülendi.
Alaca'da yola çıkan dana kazaya neden oldu: 3 yaralı