Kategoriler

ALACA LİDER

Çiftçilere sulama uyarısı:“Tarımsal sulama gece yapılmalı”

Çorum Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, küresel ısınma ve buna bağlı olarak oluşan mevsimsel değişimlerle birlikte yaşanan su sorunlarının önüne geçebilmek ve tarımsal alandaki bilinçsiz sulama ve su israfını önlemek, ekonomi ve tarımsal üretime fayda sağlamak adına çiftçilerin su tasarrufu sağlayan modern sulama yöntemlerine geçmeleri çağrısında bulundu.

Modern sulama uygulamalarını teşvik etmek amacıyla bakanlıkça 'Kırsal Kalkınma Destekleri' çerçevesinde bireysel sulama sistemleri desteklendiğini açıklayan İl Müdürü Orhan Sarı, “İklim değişikliği ve küresel ısınmanın tarımsal üretim kaynakları ve üretim üzerindeki giderek artan olumsuz etkisi karşısında, her türlü tedbirin acilen alınması gerekmektedir” dedi.

Özellikle tarımsal sulamada su kaybının azaltılması, mevcut suyun daha randımanlı kullanılması ve korunması, sürdürülebilir olması bakımından modern basınçlı sulama sistemlerinin doğru ve bilinçli kullanılması büyük önem taşıdığını vurgulayan Sarı, “Bilindiği üzere toprağın hafifçe kuruması, bitki köklerinin büyümesi için faydalıdır. Doğru sulama, suyun köklere yeterince ulaşması demektir. Kullanılan miktar çok düşük olduğunda, su sadece toprağın üstünü kaplar. Yeterli sulama, ekinler hasada uygun hale gelene kadar bitkilerin, eşit şekilde nemlendirilmiş toprağa bağlı olduğu anlamına gelir. Her zaman sadece bir kök noktasına yönelik sulama yapıldığında kök büyümesi tek taraflı olur ve besinler toprak tarafından yeterli şekilde absorbe edilemez. Bu çerçevede akşam ya da gece soğumuş toprak suladığında gün içinde ısınan toprağa göre daha az su buharlaşır. Böylece bitkiler ertesi günün sıcağı gelmeden önce yeterince su almış olur. Gündüz sulaması sonucunda buharlaşma ile suda ciddi kayıplar oluşmaktadır. Ayrıca ortam sıcaklığından dolayı trafo ve elektrik hatlarında hasarlar meydana gelmekte, aşırı sulama ile gübre, enerji ve iş gücü maliyeti artmaktadır” şeklinde açıklamada bulundu.

İl Müdürü Orhan Sarı, “Aşırı su tüketimi olan bölgelerde tuzlanma, buharlaşma ve çoraklaşma meydana gelmektedir. Bu sebeple, gece sulaması yapılarak; su kaybı önlenmiş, enerjinin daha verimli kullanılması sağlanmış ve ürün veriminde artış olduğu gözlemlenmiştir. Tarımsal sulama uygulamalarının gece vakitlerinde yapılması konusuna hassasiyet gösterilmelidir” ifadelerini kullandı. (İHA)

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Alaca
33 Kez Görüntülendi.
AK Partide yatırımlar değerlendirildi
Güncel
47 Kez Görüntülendi.
Türk Büro-Sen Çorum Şubesi’nden Alaca’da birlik ve beraberlik şenliği
Alaca
37 Kez Görüntülendi.
Çorum'da genç Arkeologlar Selçuklu kentini gün yüzüne çıkarıyor
Yaşam
104 Kez Görüntülendi.
Aysun Taş hayatını kaybetti
Alaca
166 Kez Görüntülendi.
Evinde Ölü Bulundu
Alaca
58 Kez Görüntülendi.
Karaçal Köyü ve Bakır Boğazı’nda Çıkan Yangın 500 Dönüm Alanı Küle Çevirdi
Alaca
173 Kez Görüntülendi.
Selma Şahin Yaşamını Yitirdi
Siyaset
71 Kez Görüntülendi.
Alaca’ya müjde! TOKİ 3. Etap Projesi 19 Eylül’de ihaleye çıkıyor
Güncel
125 Kez Görüntülendi.
Vali Çalgan ve Milletvekillerinden Şehit Kardeşi Harun Bıçak’ın ailesine taziye ziyareti
Alaca
62 Kez Görüntülendi.
Anadolu’nun kalbindeki tarih ve kültür şehri Alaca’da muhtarların talepleri görüşüldü