Kategoriler

ALACA LİDER

'Alaca Evci Barajı acilen kapalı sisteme geçmeli'

Alaca Demokrat Parti İlçe Başkanı İsmail Gençkurt, Alaca Evci Barajı'nın acilen kapalı sisteme geçmesi gerektiğini söyledi. 

Barajın sulama amaçlı 1979 yılında rahmetli 9. Cumhurbaşkanı başkanlığı döneminde Tarım ve Orman Bakanı Hasan Ekinci tarafından temelinin atıldığını ve yapımına başlandığını kaydeden Gençkurt, 1984 yılında ise faaliyete geçen barajın 1546 hektarlık alanı suladığını vurguladı. 38 yıldır hizmet veren barajın o günkü şartlarda sulu tarım bu kadar yoğun olmadığından kanalların yeterli geldiğini hatırlatan İsmail Gençkurt, bu güne gelindiğinde ilçede sulu tarım ekim alanının çoğaldığını ve ana kanalların su yükünü kaldırmayacak durumda olduğunun altını çizdi. 
Gençkurt, konuya ilişkin açıklamasında şunları ifade etti:
"Sulama döneminde su taşkını olan kanal yolları sürekli çamur olduğundan yollar çoğu zaman kullanılmayacak duruma gelmektedir. Şu anda neredeyse yüzde 40'ı kullanılmaktadır. Betonlar kırılmış su kaçırıyor. Bu kaçan sular ise bazı tarlalara ürünlere zayiat ve zarar vermektedir.  Yaklaşık yüzde 50 su kaybı olmaktadır. Ürünleri sulama amaçlı kullanılan su motorlarının sürekli çalışması nedeni ile çok büyük maddi külfete sebep olmaktadır. Ayrıca su pompalarının arıza verdiğinde her yıl bakım onarım için çok masraf yapılmaktadır. Her sene başı kanal temizliği hem devlete yük hem de süre uzadığında çiftçilerimiz mağdur olmakta hatta yağmurun şiddetli olduğunda tüm kanal temizliği boşa giderek tekrardan aynı sorunlar yaşanmaktadır. Bu nedenle çiftçilerimizin mağdur olmaması su israfının ve kamu zararının en aza indirmesi için sulama kanallarının acilen kapalı sisteme geçirilmesi gereklidir. Bu sayede büyük kazanç elde edilecektir."

(Arap Kurt)

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Yaşam
106 Kez Görüntülendi.
Mustafa Gün vefat etti
Güncel
41 Kez Görüntülendi.
Alaca Belediyesi’nden sinekle mücadele
Kültür Sanat
200 Kez Görüntülendi.
Alacalı hemşehrimiz Nurcan Bıyık Türk Tarih Müzesi’nde sergi açtı
Sağlık
32 Kez Görüntülendi.
Fıtıkların çeşitleri neler? En sık hangileri görülüyor?
Güncel
60 Kez Görüntülendi.
Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin’e hayırlı olsun ziyareti
Güncel
71 Kez Görüntülendi.
Alaca’ya yeni kurulacak olan 3 Nolu Acil Servis İstasyonu’nu görüşüldü
Güncel
90 Kez Görüntülendi.
İlk encümen toplantısı gerçekleştirildi
Yaşam
174 Kez Görüntülendi.
Dere yatağına devrilen traktörün sürücü hayatını kaybetti 
Asayiş
197 Kez Görüntülendi.
Kontrolden çıkan otomobil şarampole devrildi: 5 yaralı
Ekonomi
49 Kez Görüntülendi.
Vergi dairesi, esnafı uyardı!