Kategoriler

ALACA LİDER

Gizli şeker için glikoz yükleme testi şart

Çorum Özel Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Zühal Gülsüm Şimşek, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü sebebi ile diyabet hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.

Şimşek; diyabetin halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığı olduğunu belirterek, diyabet hastalığının ağız kuruluğu, çok su içme, çok yemek yeme, sık idrara çıkma, kilo kaybı, zayıflık ve belirgin halsizlik şeklinde kendini gösterdiğini söyledi. Uzm. Dr. Şimşek; gizli şeker belirtileri bulunan kişileri, glikoz yükleme testi yaptırmaları konusunda uyardı.

Açlık kan şekerinin 105 mg/dl'nin üzerinde çıkmasının gizli şeker belirtisi olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Zühal Gülsüm Şimşek, test sonucunda elde edilen verilere göre doktorun vereceği tedavi ve diyetle hastalığın önlenebileceğini ifade etti. Açlık kan şekeri ölçümüyle anlaşılamayan, ancak yükleme testiyle belirlenen diyabeti, gizli (latent) diyabet olarak tanımlayan Şimşek, "Eğer sık idrar yolu enfeksiyonu geçiriyor ve tedaviye rağmen şikayetler düzelmiyorsa, vücudunuzda sık sık yaralar ve mantar enfeksiyonu oluşuyorsa, yaraların iyileşmesinde gecikme, yemek sonrası halsizlik, açken terleme, baş ağrısı, çarpıntı, hafıza, konsantrasyon kaybı yaşanıyor ve bu sırada aşırı tatlı yeme isteği duyuluyorsa gizli diyabet olabilirsiniz." dedi.

Gizli diyabetin yetmiş beş gramlık glikoz yükleme testiyle anlaşılabileceğini vurgulayan Uzm. Dr. Zühal Gülsüm Şimşek, şunları söyledi. "Açlık kan şekeri ölçümüyle değerler normal ya da düşük çıkabilir. Ancak gizli şeker belirtileri gösteren kişilerin mutlaka yükleme testi yaptırmaları gerekir. Gizli diyabet olup olmadığı bu şekilde belirlenir. Test neticesinde kan şekeri 200 miligramın üzerindeyse diyabet vardır. Eğer kan şekeri değerleri 140 miligramın üzerindeyse bozulmuş şeker kontrolü vardır ve bu kişiler ileride diyabet olabilirler."

Kilo fazlalığı olan kişiler ile 45 yaşın üzerindekilerin test yaptırmalarını öneren Çorum Özel Hastanesi İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Dr. Zühal Gülsüm Şimşek, yüksek tansiyon ve kolesterolü olan kişilerin de risk altında olabileceğine dikkat çekti.

Kompleks Karbonhidratların şekere parçalanma hızının daha yavaş olduğundan kan şekerini daha yavaş yükselttiğinin altını çizen Uzm. Dr. Zühal Gülsüm Şimşek; karbonhidratları şu şekilde sıraladı:

"Basit Karbonhidratlar: Çay şekeri, reçel, bal, marmelat, pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, şekerli bisküvi, çikolata, helva gibi yiyeceklerdir. Kompleks karbonhidratlar: Sebze, meyve(mümkün olduğu kadar kabuklu yenmeli), tam tahıllı ekmek, kabuklu pirinç, bulgur pilavı, makarna, çorba, kuru baklagiller." Karbonhidratların şekere dönüştüğünü belirten Şimşek, Karbonhidrat kaynaklarının öğrenilerek dengelenmesi gerektiği üzerinde durdu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Güncel
69 Kez Görüntülendi.
Vali Dağlı’yı ziyarete Alaca  Belediye Başkanı Şerif Arslan da katıldı
Eğitim
151 Kez Görüntülendi.
Sakarya Ortaokulu öğrencisi il birincisi Türkiye dördüncüsü oldu
Spor
188 Kez Görüntülendi.
Çorum'da hakeme saldıran 4 sanığa ceza yağdı
Asayiş
78 Kez Görüntülendi.
Koçhisar Barajı’na kaçak atılan 400 adet kerevit sepetine el konuldu
Güncel
70 Kez Görüntülendi.
Ülkü Ocaklarından çocuklar için özel etkinlik
Güncel
136 Kez Görüntülendi.
Otantik Dekorasyon hizmete açıldı
Güncel
425 Kez Görüntülendi.
Alacalı genç dere yatağında ölü bulundu 
Güncel
82 Kez Görüntülendi.
Şerif Arslan’a hayırlı olsun ziyaretleri sürüyor
Güncel
103 Kez Görüntülendi.
Avutmuş Köyü’nde şükür yemeği
Güncel
168 Kez Görüntülendi.
Alaca Köylere Hizmet Götürme Birliği encümen üyeleri seçildi