Kategoriler

ALACA LİDER

Alaca'da kanseri önleyen meyve yetiştirilecek

Çorum'un Alaca İlçesi'nde kanseri önleyici özelliğe sahip olduğu ortaya çıkartılan Hünnap Meyvesi yetiştirilecek.

Alaca Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi İsmail Gençkurt, Hünnap meyvesinin Alaca'ya kazandırılmasında emekleri bulunan Kaymakam Kürşad Atak, Belediye Başkanı Halil İbrahim Şaltu, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Aydın Demiral ve Halk Eğitim Merkezi Müdürü Nihat Haluk Uğraş’a plaket verdi.

75. Yıl Parkı’nda gerçekleştirilen plaket töreninde konuşan İsmail Gençkurt, şu açıklamayı yaptı:

“Burada bulunmamızın yegane sebebi üzerinde çalışmış olduğum ve başarı ile sonuçlandırdığım Hünnap meyvesi projesidir. Müsaade ederseniz Hünnap meyvesinden kısaca bahsetmek istiyorum. Çin hurması olarak da bilinen Hünnap meyvesinin geçmişi 2500 yıl öncesine dayanmaktadır.

Güney Asya’ya özgüdür, Ancak günümüzde dünya çapında popüler hale gelmiştir. Tohum içeren bir çukura sahip bu küçük yuvarlak meyveler büyük çiçekli çalılar ve ağaçlarda büyür. Olgunlaştıklarında koyu kırmızı veya mor olurlar ve hafif kırışık görünümde olurlar.

Tatlı olmaları ve çiğneme gerektiren dokuları nedeniyle genellikle kurutulur ve Asya’da yaygın olarak yetiştirildikleri bu bölgelerde şekerlemeler ve tatlılarda kullanılır, sirkesi ve marmeladı da yapılır. A ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Alternatif tıpta uykuyu iyileştirmek ve kaygıyı azaltmak için yaygın kullanımları vardır. Bağırsak sorunlarına iyi gelir, metabolizmayı çalıştırır. Stresi ve uykusuzluğu hafifleten, iştah açıcı, sindirim sisteminin düzenlemede yardımcı olur ve doğum kontrol hapları olarak da kullanılmıştır. Her şeyden önemlisi yapılan araştırmalarda, kanseri önleyebildiği ortaya konulmuştur. Bunun gibi bir çok faydaları da sıralayabiliriz. İlçemizde hava şartlarından dolayı meyvecilik gelişmemiştir.

Diğer meyveler 2 ila 3 yılda ürün vermektedir. Bunlarla birlikte ilçemize en uygun olarak Hünnap meyvesi yetiştirilir. Hava şartlarından etkilenmez, Haziran ayında çiçek açıp, Eylül ayından ürün vermektedir. Bu konuda verdikleri destekten dolayı İlçe Kaymakamımız Sayın Kürşat Atak beye, İlçe Belediye Başkanımız Sayın Halil İbrahim Şaltu beye, İlçe Tarım Müdürümüz Sayın Aydın Demiral beye, İlçe Halk Eğitim Müdürümüz Sayın Nihat Haluk Uğraş beye sonsuz şükranlarımı sunarım. Bu vesile ile yeni projelerde yine birlikte başarılara imza atmayı temenni ederim. Şimdide müsaadenizle, kendilerine şahsım ve ilçemiz adına plaket takdimim olacaktır. Teşekkür ederim.”

Plaket töreninde, Alaca İl Genel Meclis Üyeleri de yer aldı.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Güncel
84 Kez Görüntülendi.
Alaca Belediyesi’nden rekor promosyon anlaşması: Personel başına 86 Bin 500 TL
Güncel
55 Kez Görüntülendi.
Alaca’da sarı çizgilerle düzen başlıyor: Kaldırımlarda yeni dönem
Güncel
52 Kez Görüntülendi.
Alaca’da bayrak sevgisi kayalara kazındı!
Flaş Haber
55 Kez Görüntülendi.
Evci GES ve Elektrik Depolama Tesisi durduruldu
Güncel
54 Kez Görüntülendi.
Alaca Belediye Başkanı Şerif Arslan’a Ülkü Ocakları’ndan anlamlı hediye
Güncel
174 Kez Görüntülendi.
Alaca tarih yazacak: Sanayide dev hamle yolda
Siyaset
59 Kez Görüntülendi.
Mücahit Gürsoy: ‘Birlikte inanıyor, birlikte başarıyoruz’
Siyaset
44 Kez Görüntülendi.
AK Parti Alaca Teşkilatı, Eylül ayının en başarılı teşkilatı seçildi
Güncel
73 Kez Görüntülendi.
Alaca’ya 300 yeni TOKİ konutu müjdesi!
Yaşam
143 Kez Görüntülendi.
Hüseyin Aygün toprağa verildi