Kategoriler

ALACA LİDER

Çörekotu Ana Vatanına dönüyor

Alacahöyük kalıntılarında 4000 yıl öncesine dayanan Dünyada bulunan ilk tohum özelliği taşıyan çörekotu tohumları yapılan analizler sonucunda tescillenmiş oldu. 

Tarihi makaleler, arşivler ve yapılan çalışmalar neticesinde 4000 yıl öncesine dayandığı ispatlanan Çörekotu; Pamukkale Üniversitesi’nde yapılan analizler neticesinde ise etkili maddesi oranının diğer yapılan alanlardan çok yüksek olduğu belgelendi.
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından finanse edilen Alaca Kaymakamlığı tarafından yürütülen şifa kaynağı olan çörek otu teknik destek projesi kapsamında Türk Patent Enstitüsü Kurumuna coğrafi işaret başvuru dosyası hazırlanarak sunuldu.
Bilindiği üzere Alaca İlçesi sınırları içerisinde yer alan Alacahöyük kalıntılarında 4000 yıl öncesine dayanan dünyada bulunan ilk tohum özelliği taşıyan çörek otu tohumları ilgi uyandırırken Pamukkale Üniversitesi laboratuvarlarında Alaca’da yetişen çörek otunun analizleri yapıldı. Yapılan analizler sonucunda çörek otunun şifa kaynağı olan timokinon maddesinin diğer örneklere daha yüksek olduğu bilimsel açıdan da yapılan çalışmalar neticesinde ortaya çıkmış oldu.

ALACA ÇÖREK OTUNDA MARKALAŞIYOR

Alaca Kaymakamı Kürşad Atak önderliğinde kurulan Alaca Kaymakamlığı Proje Koordinasyon ekibi çalışmalara başladı. Yapılan çalışmalar neticesinde OKA’ya gerekli girişimlerin yapılması için proje hazırlandı ve proje OKA tarafından desteklenme yetkisi aldı. Yapılan çalışmalar ve hazırlıklar neticesinde “NETREVART Firması” tarafından hazırlanan dosya Kaymakam Kürşad Atak’a sunuldu.
Projenin çok faydalı olduğunu, Alaca için büyük getirimler sağlayacağını dile getiren Kaymakam Atak; projede emeği geçen görevlilere teşekkür ederek, bir an önce projenin gerekli girişimlerini yapılması ve faaliyete geçmesi için her türlü desteğin verileceğini söyledi.
Proje ekibinin yaptığı bilgilendirme açıklamasında ise; “Çörek Otu yetiştirilmesinde Alaca çiftçilerine eğitim verilmesi, çörek otuna coğrafi işaret alınması, üretim kapasitesinin artırılması ve pazarlanmasına yönelik çalışmalara tüm hızıyla devam edilecektir. Çörek otunun öneminin bir kat daha artmasının en büyük sebebi içinde bulunduğumuz pandemi döneminde özellikle bağışıklık sistemini güçlendirme amacının yanı sıra kanser tedavi edici özelliğinin olması, astım-bronşit gibi hastalıkların tedavisinde kullanılması, sinüzite iyi gelmesi, romatizmal hastalıklara iyi gelmesi ve bunun gibi ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılmasından dolayı çörek çok önemli tıbbi ve aromatik bir bitkidir. Kısacası ölüm harici her derde deva olan bu bitkinin Alaca’ya hem maddi hem de geçmişten 4000 yıl öncesine dayanan tarihi bulgunun ön plana çıkarılması için bu proje çalışmasını başlattık.” denildi.

(Hikmet Özdemir)

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Güncel
31 Kez Görüntülendi.
Vali Dağlı’yı ziyarete Alaca  Belediye Başkanı Şerif Arslan da katıldı
Eğitim
100 Kez Görüntülendi.
Sakarya Ortaokulu öğrencisi il birincisi Türkiye dördüncüsü oldu
Spor
165 Kez Görüntülendi.
Çorum'da hakeme saldıran 4 sanığa ceza yağdı
Asayiş
64 Kez Görüntülendi.
Koçhisar Barajı’na kaçak atılan 400 adet kerevit sepetine el konuldu
Güncel
60 Kez Görüntülendi.
Ülkü Ocaklarından çocuklar için özel etkinlik
Güncel
132 Kez Görüntülendi.
Otantik Dekorasyon hizmete açıldı
Güncel
395 Kez Görüntülendi.
Alacalı genç dere yatağında ölü bulundu 
Güncel
79 Kez Görüntülendi.
Şerif Arslan’a hayırlı olsun ziyaretleri sürüyor
Güncel
97 Kez Görüntülendi.
Avutmuş Köyü’nde şükür yemeği
Güncel
163 Kez Görüntülendi.
Alaca Köylere Hizmet Götürme Birliği encümen üyeleri seçildi