Kategoriler

ALACA LİDER

Çörekotu Ana Vatanına dönüyor

Alacahöyük kalıntılarında 4000 yıl öncesine dayanan Dünyada bulunan ilk tohum özelliği taşıyan çörekotu tohumları yapılan analizler sonucunda tescillenmiş oldu. 

Tarihi makaleler, arşivler ve yapılan çalışmalar neticesinde 4000 yıl öncesine dayandığı ispatlanan Çörekotu; Pamukkale Üniversitesi’nde yapılan analizler neticesinde ise etkili maddesi oranının diğer yapılan alanlardan çok yüksek olduğu belgelendi.
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından finanse edilen Alaca Kaymakamlığı tarafından yürütülen şifa kaynağı olan çörek otu teknik destek projesi kapsamında Türk Patent Enstitüsü Kurumuna coğrafi işaret başvuru dosyası hazırlanarak sunuldu.
Bilindiği üzere Alaca İlçesi sınırları içerisinde yer alan Alacahöyük kalıntılarında 4000 yıl öncesine dayanan dünyada bulunan ilk tohum özelliği taşıyan çörek otu tohumları ilgi uyandırırken Pamukkale Üniversitesi laboratuvarlarında Alaca’da yetişen çörek otunun analizleri yapıldı. Yapılan analizler sonucunda çörek otunun şifa kaynağı olan timokinon maddesinin diğer örneklere daha yüksek olduğu bilimsel açıdan da yapılan çalışmalar neticesinde ortaya çıkmış oldu.

ALACA ÇÖREK OTUNDA MARKALAŞIYOR

Alaca Kaymakamı Kürşad Atak önderliğinde kurulan Alaca Kaymakamlığı Proje Koordinasyon ekibi çalışmalara başladı. Yapılan çalışmalar neticesinde OKA’ya gerekli girişimlerin yapılması için proje hazırlandı ve proje OKA tarafından desteklenme yetkisi aldı. Yapılan çalışmalar ve hazırlıklar neticesinde “NETREVART Firması” tarafından hazırlanan dosya Kaymakam Kürşad Atak’a sunuldu.
Projenin çok faydalı olduğunu, Alaca için büyük getirimler sağlayacağını dile getiren Kaymakam Atak; projede emeği geçen görevlilere teşekkür ederek, bir an önce projenin gerekli girişimlerini yapılması ve faaliyete geçmesi için her türlü desteğin verileceğini söyledi.
Proje ekibinin yaptığı bilgilendirme açıklamasında ise; “Çörek Otu yetiştirilmesinde Alaca çiftçilerine eğitim verilmesi, çörek otuna coğrafi işaret alınması, üretim kapasitesinin artırılması ve pazarlanmasına yönelik çalışmalara tüm hızıyla devam edilecektir. Çörek otunun öneminin bir kat daha artmasının en büyük sebebi içinde bulunduğumuz pandemi döneminde özellikle bağışıklık sistemini güçlendirme amacının yanı sıra kanser tedavi edici özelliğinin olması, astım-bronşit gibi hastalıkların tedavisinde kullanılması, sinüzite iyi gelmesi, romatizmal hastalıklara iyi gelmesi ve bunun gibi ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılmasından dolayı çörek çok önemli tıbbi ve aromatik bir bitkidir. Kısacası ölüm harici her derde deva olan bu bitkinin Alaca’ya hem maddi hem de geçmişten 4000 yıl öncesine dayanan tarihi bulgunun ön plana çıkarılması için bu proje çalışmasını başlattık.” denildi.

(Hikmet Özdemir)

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Flaş Haber
98 Kez Görüntülendi.
Alaca'da panelvan araç yan yattı: 1 yaralı
Siyaset
39 Kez Görüntülendi.
AK Gençlik’ten ‘iftara beş kala’ ikramı
Güncel
75 Kez Görüntülendi.
Zeki Gül Riyad’da temaslarda bulundu
Güncel
61 Kez Görüntülendi.
Esnaf Odası Başkanları Alaca'da iftarda buluştu
Alaca
91 Kez Görüntülendi.
Alaca Toplum Sağlığı Merkezi’ne yeni atama
Güncel
34 Kez Görüntülendi.
Kızılay gönüllüleri sahada seferber
Güncel
101 Kez Görüntülendi.
Alaca’da berber ücretlerine zam yapıldı
Güncel
34 Kez Görüntülendi.
ASKF Başkanı Ferhat Arıcı'dan Alaca’ya ziyaret
Sağlık
73 Kez Görüntülendi.
Alaca Devlet Hastanesi’ne iki hekim atandı
Yaşam
137 Kez Görüntülendi.
Cevriye Vardar Alaca'da toprağa verildi