Kategoriler

ALACA LİDER

Pandemi döneminde evde kalmak psikolojimizi nasıl etkiledi?

Çorum Özel Hastanesi Psikoloğu Kübra Daşdemir, Pandemi döneminde evde kalmanın psikolojiyi nasıl etkilediği konusunda açıklamalarda bulundu. 

Daşdemir, "Yaklaşık dokuz aydır dünyada ve ülkemizde yaşanan Koronavirüs salgının ikinci dalgasını yaşıyoruz. Vaka sayılarının artması, salgının bir süre daha devam edecek olması insanların kaygısını yükseltti. Süreçle ilgili belirsizlikler, sosyal aktivitelerimizin ve sosyal ilişkilerimizin kısıtlı olması, evde kalmaya devam etmek insanları psikolojik olarak etkiledi" dedi.
"Bu dönemde her zaman söylediğimiz kaygının orta düzeyde olması bizim önlem almamızı sağlayacak ve bizi koruyacaktır. Kaygımızı, korkumuzu artıran gerçeği yansıtmayan haberleri değil resmi kurumların paylaşımlarını dikkate alarak ve bunun geçici bir süreç olduğunu kendimize hatırlatarak kaygımızı kontrol altında tutmalıyız" diyen Psikoloğ Kübra Daşdemir, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Okulların kapanması ile eğitime uzaktan devam edilmesi, sosyal mesafeyi korumak adına arkadaşlar ve akrabalarla görüşememek, bazı anne babaların evden çalışıyor olması gibi pek çok etken ailelerinde yaşam rutinlerinin değişmesine sebep oldu. Okulların kapatılmasıyla dersleri evden takip etmek, ödevleri kontrol etmek, evden eğitim programı düzenlemek gibi sorumluluklarda anne babaların görevi oldu. Biz yetişlinler kadar çocuklarda bu belirsizlikle dolu dönemden etkilendi.

BU SÜRECİ ÇOCUKLAR İÇİN EN SAĞLIKLI ŞEKİLDE NASIL ATLATABİLİRİZ?

Öncelikle çocukları televizyon ve sosyal medyadaki korkutucu haberlere maruz kalmaktan korumalıyız. Anne baba olarak kendini tüketmeden çocuklar için beslenme, uyku, oyun, etkinlik, ders saatleri gibi günlük rutin oluşturabiliriz. Ailece zaman geçirebiliriz. Birlikte oyun oynamak, etkinlik yapmak, çocukları ufak ev işlerine dahil edebiliriz evde geçirdiğimiz vakti daha verimli hale getirebilir. Ailece geçireceğimiz zaman kadar çocuğun yaşına göre yalnız başına geçireceği zamanlarda olmalıdır. Arkadaşları ve öğretmenleriyle görüntülü konuşmalar yaparak iletişim kurmasını sağlamalıyız. Sorularına kısa, dürüst ve yaşına uygun yanıtlar vermeliyiz, sorulara tekrar tekrar cevap vermeye hazır olmalıyız, yargılamadan duygularını dinlemeliyiz. Çocuklar çevresindeki yetişkinleri iyi anlar ve analiz eder o yüzden konu ile ilgili yorumlara ve tepkilerimize dikkat etmeliyiz. Bu süreçte yetişkinler olarak sorumluluklarımız arttı özellikle çocuklu ailelerde fazlaca görüldü. Evde kaldığımız bu dönemde kendi ruhsal ve fiziksel sağlığımızı da unutmamalıyız. Kendimize olabildiğince alan sağlamalıyız. Arkadaşlarımızla, sevdiklerimizle görüntülü konuşanlar yaparak iletişimi devam ettirmeliyiz. Sosyal bir varlık olduğumuzu unutmamalıyız. Güne pijamayla devam etmek yerine uyanınca üzerimizi değiştirmeliyiz. Günlük uyku saatimizi ayarlayıp uyku hijyenine dikkat etmeliyiz. Sağlıklı beslenmeye özen göstermeliyiz. Hareketliliğimiz kısıtlandığı için ister çocuklarla ister bireysel günlük yarım saat egzersiz yapmak ruhsal ve fiziksel dengeyi sağlar ve çocuklarda stres ve kaygıyı azaltacaktır."

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Sağlık
13 Kez Görüntülendi.
Gökhan Bilgili: ‘Hasta-çalışan ilişkisinde en önemli etken doğru iletişim kurulması’
Güncel
27 Kez Görüntülendi.
“Bu Sahne Aynı Biz”sahnelendi
Güncel
47 Kez Görüntülendi.
Ekrem Keçeli’den dev sanayi iş yerleri projesi
Güncel
40 Kez Görüntülendi.
Alaca’nın ekonomik sorunları masaya yatırıldı
Güncel
17 Kez Görüntülendi.
Başkan Aşgın’a hayırlı olsun ziyaretine Başkan Arslan da katıldı
Güncel
16 Kez Görüntülendi.
İç Anadolu Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği’ne ziyaret
Güncel
72 Kez Görüntülendi.
Vali Dağlı’yı ziyarete Alaca  Belediye Başkanı Şerif Arslan da katıldı
Eğitim
166 Kez Görüntülendi.
Sakarya Ortaokulu öğrencisi il birincisi Türkiye dördüncüsü oldu
Spor
199 Kez Görüntülendi.
Çorum'da hakeme saldıran 4 sanığa ceza yağdı
Asayiş
84 Kez Görüntülendi.
Koçhisar Barajı’na kaçak atılan 400 adet kerevit sepetine el konuldu