Kategoriler

ALACA LİDER

El işlemeleri tespit edilip kataloglanacak

Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Şengül’ ün yürütücülüğünde hazırlanan “Çorum’da Kentsel ve Kültürel Bellek Hazinesi Olan El İşlemelerinin Tespiti ve Kataloglanması Projesi " Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından teknik destek programı kapsamında değerlendirilmeye hak kazandı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Şengül ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Çorum İl Koordinatörü Özden Özgür Yalçın tarafından sözleşme imzalandı.

Yapılan açıklamada, “Proje ile Çorum'da, el sanatları kapsamında olan kültürel belleğin diğer bir ifadeyle somut olmayan kültürel mirasın bir parçası olan el işlemelerinin alanın saha derlemeleriyle tespiti ve araştırması, kataloglaması amaçlanmaktadır. Böylelikle yüzyıllardır geleneksel kültür ortamlarında kuşaktan kuşağa aktarılan bu bilgi birikiminin kaybolmasının önüne geçilmek istenmektedir.

Kimlik ve aidiyet duygularının gelişmesinde önemli pay sahibi olan kültürel mirasın bir bölümünü oluşturan el işlemelerinin Çorum özelinde tespit edilmesi, derlenmesi, belgelenmesi ve bu konuda video, fotoğraf ve ses kaydı ile sunulması sağlanacaktır. Bu proje dâhilinde hayatın geçiş dönemleri olarak adlandırılan doğum, çocuk ve evlenme kapsamında olduğu düşünülen el sanatları geleneğinin bir parçası olan el işlemelerinin (Kirman, tarak, şiş, iğ, tığ gibi) basit araçlar kullanılarak (iğne oyası, tığ oyaları, mekik oyları, maşa oyaları, çorap, eldiven, kazak, içlik gibi) eşyalar ve (beyaz, krem veya renkli) ip kullanılarak örülen dantellerdir. Motifler halinde tek tek örülüp birleştirilen veya bir bütün olarak örülen danteller, baş örtüsü (yazma), çarşaf, yastık, sandık örtüsü gibi eşyaların kenarlarına geçirildiği gibi, su takımı, oda takımı, sehpa örtüsü, karyola takımı, masa örtüsü vb. eşyalar.) yani etnografik ve folklorik malzemenin Çorum yöresinde (köy, kasaba, kent merkezi) tespit edilmesi, derlenmesi ve elde edilecek malzeme ile bu konuda bir envanter oluşturulması planlanmaktadır. Kültürel belleğin diğer bir ifadeyle somut olmayan kültürel mirasın bir parçası olan el işlemelerinin tespiti ve kataloglaması süreçleri üzerine gerçekleştirilecek olan bu çalışma ile kentin bu husustaki imge hazinesinin ortaya çıkarılması ile el sanatları kapsamında olan bu alanın saha derlemeleriyle tespiti ve araştırması, kataloglaması sonucunda yüzyıllardır geleneksel kültür ortamlarında kuşaktan kuşağa aktarılan bu bilgi birikiminin kaybolmasının önüne geçilmesine katkı sağlanacaktır. Danışmanlık ve eğitim faaliyetleri içeren projenin 3 ay içinde tamamlanması planlanıyor” ifadelerine yer verildi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Güncel
6 Kez Görüntülendi.
Başkan Arslan’dan Müftü İsmail Karadavuk’a ziyaret
Güncel
7 Kez Görüntülendi.
Alaca İtfaiyesi’nden Fatih İlköğretim Okulu’nda başarılı yangın tatbikatı
Güncel
30 Kez Görüntülendi.
Alaca OSB bölge ekonomisine güç katacak
Siyaset
36 Kez Görüntülendi.
Adem Şahin mazbatasını aldı: CHP Alaca’da devir teslim tamamlandı
Güncel
43 Kez Görüntülendi.
Alaca'da taksi ücretlerine zam! Yeni taksimetre tarifesi belli oldu
Güncel
101 Kez Görüntülendi.
Alaca Belediyesi’nden rekor promosyon anlaşması: Personel başına 86 Bin 500 TL
Güncel
64 Kez Görüntülendi.
Alaca’da sarı çizgilerle düzen başlıyor: Kaldırımlarda yeni dönem
Güncel
55 Kez Görüntülendi.
Alaca’da bayrak sevgisi kayalara kazındı!
Flaş Haber
60 Kez Görüntülendi.
Evci GES ve Elektrik Depolama Tesisi durduruldu
Güncel
54 Kez Görüntülendi.
Alaca Belediye Başkanı Şerif Arslan’a Ülkü Ocakları’ndan anlamlı hediye