Alaca’da yeni gelir kapısı çörekotu
banner135

Alaca’da 21 köyde 4 bin 800 dekar alana çörekotu ekilerek, üreticiye yeni gelir kapısı açıldı.

Tarım Orman İl Müdürü Orhan Sarı, Çorum Ziraat Odası ve Alaca Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan ile Alaca ve köylerinde biz dizi incelemelerde bulunarak üreticilerle bir araya geldi.

İl Müdürü Sarı, son yıllarda Alaca ve köylerinde sulanan alanların büyük oranda artış gösterdiğini belirterek, buna bağlı olarak ürün deseninde büyük bir değişim yaşandığını söyledi.

Bu ürünlerden birisinin de çörekotu bitkisi olduğunu, 2019 yılında Alaca’da çörek otu yetiştirilen 21 köy olduğunu ve 4.800 dekar alanda ekim yapıldığını belirten Orhan Sarı, Çorum’un Türkiye’deki 4. Büyük çörekotu üreticisi il konumunda olduğunu belirtti.

Yetiştirilen çörekotu bitkisi hakkında da bilgiler veren Sarı; “Çörekotu tohumu ve tohumundan elde edilen preparatlar, ilaç ve kozmetik sanayi başta olmak üzere yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca gıda sanayinde unlu mamulleri süslemek ve ürünlere lezzet kazandırmak için de yararlanılmaktadır” dedi. Sarı, konu hakkında şu bilgileri verdi:

“Alaca’da yetiştirilen çörekotu Nigella sativa çeşidi olup tat olarak acı, yağ oranı yüksek ve piyasada en çok tercih edilen çeşit olması sebebiyle ön plana çıktı. Tıbbi aromatik bitki işleyen ve paketleyen firmalar ile görüştüğümüzde Alaca ilçesinde yetiştirilen çörekotlarının barındırdığı aroma başta olmak üzere içeriğinde bulunan yararlı etkin maddelerin oranlarının yüksek olması sebebiyle yurtdışında tercih sebebi olmuştur. Yaklaşan hasat dönemi sonunda çörekotu üreticilerimiz başta olmak üzere tüm üreticilerin ürünlerinin bol ve bereketli olmasını diliyorum.”

ALACA’DALAVANTA BİTKİSİNİN EKİMİNE BAŞLADI

Tarım Orman İl Müdürü Orhan Sarı, Çorum Ziraat Odası ve Alaca Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan ile Alaca’da lavanta üretimi yapılan Eskiyapar ve Kıcılı köylerinde lavanta ekimi ve hasadı yapılan alanlarda incelemelerde bulunarak üreticilerle değerlendirmelerde bulundu.

İl Müdürü Sarı, “ 2018 yılının başında iki köyümüzde ilk defa lavanta bahçesi kurularak denemesi yapıldı. Lavantalarımız bir yaşında olmasına rağmen ilk hasadı yapılıyor. Lavanta bitkimiz hem yaş çiçek hem de kurutulmuş olarak satılmaktadır. Ayrıca arıcılıkta da önemli bir yere sahiptir. İlaç sanayinde, parfümeri temizlik, kozmetik ve gıda sanayiinde kullanılmaktadır.

Üreticiler dönümden 1000-1500 kilogram aralığında çiçek almaktadır. Bir dönümden yaklaşık olarak 1000-1200 TL aralığında gelir elde etmektedir. Hedefimiz lavanta bitkisini Alaca İlçesiyle özdeşleştirmektir. Ekimi geniş alanlara yayıp pazarlamayı da en iyi şekilde değerlendirirsek üreticimize yeni bir gelir kapısı elde ederiz” dedi.

Arap Kurt

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.