'Alaca Evci Barajı acilen kapalı sisteme geçmeli'
banner135

Barajın sulama amaçlı 1979 yılında rahmetli 9. Cumhurbaşkanı başkanlığı döneminde Tarım ve Orman Bakanı Hasan Ekinci tarafından temelinin atıldığını ve yapımına başlandığını kaydeden Gençkurt, 1984 yılında ise faaliyete geçen barajın 1546 hektarlık alanı suladığını vurguladı. 38 yıldır hizmet veren barajın o günkü şartlarda sulu tarım bu kadar yoğun olmadığından kanalların yeterli geldiğini hatırlatan İsmail Gençkurt, bu güne gelindiğinde ilçede sulu tarım ekim alanının çoğaldığını ve ana kanalların su yükünü kaldırmayacak durumda olduğunun altını çizdi. 
Gençkurt, konuya ilişkin açıklamasında şunları ifade etti:
"Sulama döneminde su taşkını olan kanal yolları sürekli çamur olduğundan yollar çoğu zaman kullanılmayacak duruma gelmektedir. Şu anda neredeyse yüzde 40'ı kullanılmaktadır. Betonlar kırılmış su kaçırıyor. Bu kaçan sular ise bazı tarlalara ürünlere zayiat ve zarar vermektedir.  Yaklaşık yüzde 50 su kaybı olmaktadır. Ürünleri sulama amaçlı kullanılan su motorlarının sürekli çalışması nedeni ile çok büyük maddi külfete sebep olmaktadır. Ayrıca su pompalarının arıza verdiğinde her yıl bakım onarım için çok masraf yapılmaktadır. Her sene başı kanal temizliği hem devlete yük hem de süre uzadığında çiftçilerimiz mağdur olmakta hatta yağmurun şiddetli olduğunda tüm kanal temizliği boşa giderek tekrardan aynı sorunlar yaşanmaktadır. Bu nedenle çiftçilerimizin mağdur olmaması su israfının ve kamu zararının en aza indirmesi için sulama kanallarının acilen kapalı sisteme geçirilmesi gereklidir. Bu sayede büyük kazanç elde edilecektir."

(Arap Kurt)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.