Alaca'da kanseri önleyen meyve yetiştirilecek
banner135

Alaca Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi İsmail Gençkurt, Hünnap meyvesinin Alaca'ya kazandırılmasında emekleri bulunan Kaymakam Kürşad Atak, Belediye Başkanı Halil İbrahim Şaltu, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Aydın Demiral ve Halk Eğitim Merkezi Müdürü Nihat Haluk Uğraş’a plaket verdi.

75. Yıl Parkı’nda gerçekleştirilen plaket töreninde konuşan İsmail Gençkurt, şu açıklamayı yaptı:

“Burada bulunmamızın yegane sebebi üzerinde çalışmış olduğum ve başarı ile sonuçlandırdığım Hünnap meyvesi projesidir. Müsaade ederseniz Hünnap meyvesinden kısaca bahsetmek istiyorum. Çin hurması olarak da bilinen Hünnap meyvesinin geçmişi 2500 yıl öncesine dayanmaktadır.

Güney Asya’ya özgüdür, Ancak günümüzde dünya çapında popüler hale gelmiştir. Tohum içeren bir çukura sahip bu küçük yuvarlak meyveler büyük çiçekli çalılar ve ağaçlarda büyür. Olgunlaştıklarında koyu kırmızı veya mor olurlar ve hafif kırışık görünümde olurlar.

Tatlı olmaları ve çiğneme gerektiren dokuları nedeniyle genellikle kurutulur ve Asya’da yaygın olarak yetiştirildikleri bu bölgelerde şekerlemeler ve tatlılarda kullanılır, sirkesi ve marmeladı da yapılır. A ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Alternatif tıpta uykuyu iyileştirmek ve kaygıyı azaltmak için yaygın kullanımları vardır. Bağırsak sorunlarına iyi gelir, metabolizmayı çalıştırır. Stresi ve uykusuzluğu hafifleten, iştah açıcı, sindirim sisteminin düzenlemede yardımcı olur ve doğum kontrol hapları olarak da kullanılmıştır. Her şeyden önemlisi yapılan araştırmalarda, kanseri önleyebildiği ortaya konulmuştur. Bunun gibi bir çok faydaları da sıralayabiliriz. İlçemizde hava şartlarından dolayı meyvecilik gelişmemiştir.

Diğer meyveler 2 ila 3 yılda ürün vermektedir. Bunlarla birlikte ilçemize en uygun olarak Hünnap meyvesi yetiştirilir. Hava şartlarından etkilenmez, Haziran ayında çiçek açıp, Eylül ayından ürün vermektedir. Bu konuda verdikleri destekten dolayı İlçe Kaymakamımız Sayın Kürşat Atak beye, İlçe Belediye Başkanımız Sayın Halil İbrahim Şaltu beye, İlçe Tarım Müdürümüz Sayın Aydın Demiral beye, İlçe Halk Eğitim Müdürümüz Sayın Nihat Haluk Uğraş beye sonsuz şükranlarımı sunarım. Bu vesile ile yeni projelerde yine birlikte başarılara imza atmayı temenni ederim. Şimdide müsaadenizle, kendilerine şahsım ve ilçemiz adına plaket takdimim olacaktır. Teşekkür ederim.”

Plaket töreninde, Alaca İl Genel Meclis Üyeleri de yer aldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.