'Alaca çiftçisine sahip çıkılmalı'
banner135

Demokrat Parti Alaca İlçe Başkanı İsmail Gençkurt, Alaca'da sulu tarımın bitme noktasına geldiğini belirterek, bu soruna bir an evvel çözüm bulunması gerektiğini söyledi. 
Koçhisar Barajı'ndan ilçeye ve Çorum'a su verilmesi ile birlikte baraj suyunun azaldığının altını çizen Gençkurt, öte yandan baraj bölgesi olduğu için sondaj açılmasına da müsaade edilmediğini ifade etti. 
Çorum Milletvekillerine ve DSİ yetkililerine seslenen Gençkurt, konunun yeniden gözden geçirip çiftçinin yanında olmalarını beklediklerini vurguladı. İsmail Gençkurt, konuya ilişkin açıklamasında şunları ifade etti:
"Devlet Su İşleri çiftimize sahip çık. İlçemizde yapılan Alaca Koçhisar Barajı 1994 iktidarımız döneminde plan bütçeden çıkan 43 köyün sulaması planlanan ve iktidarımız tarafından temeli atılıp başlatılarak mevcut iktidar partisi tarafından bitirilmiş ve hizmete sunulmuştur.
Teşekkür ediyorum. Ancak Koçhisar Barajı 2 sene hizmet verildikten sonra şuan ilçemizde sulu tarım bitmiştir. 10 yılda biriken suyu çiftçimizin yanlış ve bilinçsiz sulamasıyla barajda su kalmamıştır.
Bunun yanında ilçemizin su ihtiyacı ve  Çorum’a su verilmesiyle birlikte barajın suyunun azalmıştır.
Çiftçimiz 2 ve 3 ay sulama yaparken barajdan su 12 ay  boyunca gidecektir. Hal böyle olunca sulu tarım neredeyse imkansız hâle gelecektir. Şuan bundan bahsetmiyorum.
Eğer ülkemizde üretici isen halin gariptir. Ben DSİ yetkilileri ile Çorum’da ve Ankara’da görüştüm. 2022'de su verilmeyecek ve diğer yıllar ise ne olacağı belli değildir. 
Bu sene şeker pancarı kotasını dolduramayan çiftimiz kota cezası yedi, zarar eden çiftçimizden para alındı. Eskiden olduğu gibi barajdan sulama yapılmayacak çiftçilerimizin tarlalarından su çıkan tarlalar ve sondaj açalım diyoruz baraj bölgesi diye açtırmıyorlar. Birde ceza kesiyorlar ceza tutanağı mevcut sulama birliğine gönderiyorlar sözleşme sanki idam fermanı, sondaj pahalı, sulamada elektrik pahalı, mazot ise günlük zamlanmaktadır. Kürsel ısınmaya bağlı kuraklıkta  tarımın önemi artmıştır, elbette sulu tarımla susuz tarım arasında sayısız fark vardır. 
Milletvekillerimize sesleniyorum, bu konunun yeniden gözden geçirip çiftimizin yanında olmalarını bekliyoruz. Çünkü sizler milleti temsilcisiniz, millet perişan, çiftçi sıkıntılıdır."

(Arap Kurt)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.