Plantar fasyada meydana gelen inflamasyon ve doku gerginliğinin topuk dikenine sebep olduğu düşünülmektedir. Topuk ağrısına genellikle topuk dikeni eşlik eder. Yapılan araştırmalarda topuk ağrısı olan hastalarda topuk dikeni olma yaygınlığı %30‐%70 arasında bulunmuştur. Ayrıca asemptomatik hastaların %15'inde topuk dikenine rastlandığı belirtilmiştir. Yayınlanan bir makalede plantar fasya ve çevre kaslar üzerindeki mekaniksel stresin topuk dikenine sebep olduğu belirtilmiştir. Ayakta en sık görülen problem olmasına rağmen, etiyoloji tam olarak bilinememektedir.PF anatomik, biyomekanik ve çevresel faktörlerden dolayı olabilir.

Plantar fasciitis tedavisi konservatif tedavi ve cerrahi tedavi olmak üzere ikiye ayrılır. Konservatif tedavide % 90 oranında başarı elde edildiğinden dolayı, 20 tedavinin temelini konservatif tedavi oluşturur.

Kortikosteroid enjeksiyonu, akupunktur, egzersiz, elektroterapi, ,silikon topuk yastığı gibi uygulamalar yapılmaktadır. Doku gerginliğini azaltmak için kullanılan en yaygın uygulamalar ayak ortezleri, gece splinti, bantlama ve ayakkabı değişiklikleridir.

Ayrıca doku esnekliği ve kas kuvvetinin attırılması için aşil tendon germe egzersizleri ve ayak kaslarını kuvvetlendirme egzersizleri önerilmektedir.

Sağlıklı günler dilerim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.