KGK sonuç bildirgesini açıkladı
banner135

Çorum Temsilciliğini Yayla Haber Genel Yayın Yönetmeni Hacı Odabaş’ın yaptığı Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK ), Malatya Medya Buluşması, 29 Kasım-1 Aralık 2019 tarihlerinde Malatya KGK İl Temsilciliği’nin ev sahipliğinde yapıldı.Resmi kuruluşundan sonraki ilk ‘Anadolu Medya Buluşması’nı Malatya’da yapan KGK’nın toplantısına yaklaşık 50 ilden KGK Yerel Medya Meclisi üyesi 56 gazeteci katıldı.

İşte KGK Malatya Medya Buluşması Sonuç Bildirgesi

Toplantının son bölümünde katılımcılar söz alarak mesleki sorunlarını ve KGK’dan beklentilerini dile getirdiler. Toplantının ardından KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim imzasıyla yayınlanan KGK Malatya Medya Buluşması Sonuç Bildirgesi’nde şu tespit ve talepler yer aldı:
1- Türkiye’ye yönelik PKK, DAEŞ ve FETÖ gibi terör örgütlerine karşı güvenlik güçlerimizin sürdürdüğü mücadeleyi dün olduğu gibi bugün de sonuna kadar destekliyoruz. Terör örgütlerini birer maşa olarak kullanıp 82 milyonun birliği ve beraberliği ile ülkemizin bekasına yönelik dış güçler tarafından cennet vatanımızda ve bulunduğumuz coğrafyada kurulmak istenen oyunun bozulması adına herkesin hiçbir siyasi hesap yapmadan ortak hareket etmesini temenni ediyoruz. Bu çerçevede kardeş KKTC ve Mavi Vatanımızdaki hak ve çıkarlarımızın da sonuna kadar savunulması gerekliliğine inanıyoruz.
2- Geleneksel medyanın en önemli bölümünü oluşturan gazetelerin uzun süredir yaşadığı resmi ilan sıkıntısının bir parçası olarak görülen bazı ilanların dijital platformlarda yayınlanması sektörümüzü zor durumda bırakmaktadır. Bu çerçevede yargı reformu siyaset belgesi ilk taslağında yer alan icra ilanlarının gazeteler yerine internet ortamında yayınlanması düşüncesi KGK da dahil tüm gazetecilik meslek örgütlerinin girişimleri ile taslaktan çıkartılmıştır. Bu noktada Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit Gül’ün birkaç gün önce Erzurum’da yaptığı açıklama toplam ilanlarının yüzde 50’sini icra ilanlarının oluşturduğu yaygın medya ile bu ilanlardan yüzde 20 pay alan yerel medyayı memnun etmiştir.


3- Ülkemizin 2018 Ağustos ayından beri yaşadığı ekonomik daralmadan birçok sektörün yanı sıra en çok da medya kuruluşları etkilenmiştir. Kamu kurum ve
kuruluşlarının devletin uyguladığı tasarruf tedbirleri çerçevesinde yatırımlarını durdurması ve azaltması sebebiyle resmi ilanlarda ciddi düşüş yaşanmış, özellikle yerel gazetelerin aldığı resmi ilan ücretleri çalıştırdığı meslektaşlarımızın maaş, sigorta ve vergilerini dahi karşılayamaz hale gelmiştir. Bunun için Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nun önümüzdeki yıl resmi ilan tarifesine enflasyon oranından daha fazla zam yapmasını talep etmekteyiz.
4- Basın İlan Kurumu’nun tiraj ve asgari çalışan oranlarının şube mantığı ile değil, illerin nüfus ve kalkınmışlıklarını göz önünde bulundurarak yeniden düzenlemesini, yıllardır yapılan yüzde 15 oranındaki kesintinin hiç olmazsa yüzde 10’a düşürülmesini bekliyoruz.
5- KOSGEB, İŞKUR ve Kalkınma Ajansları gibi kuruluşların, son yıllarda adeta can çekişmekte olan yerel medyayı teknoloji, eğitim ve istihdam noktasında destekleyen projelere öncülük etmelerini ve daha fazla bütçe ayırmalarını arzu ediyoruz.
6- RTÜK tarafından yayınlanan dijital yayıncılıkla ilgili yönetmeliğe bağlı olarak yapılan lisans başvurularının bir an önce sonuçlandırılmasını ve lisans alamayanların da korsan yayıncılığın önüne geçilmesi adına kapatılmasını bekliyoruz.
7- Ülkemizdeki bütün medya kuruluşlarını kapsayan yeni bir Basın Kanunu’nun çıkartılması gerektiğine, zaman zaman sorumsuz davrandığını gördüğümüz (sektörümüze zarar veren ve ülkemizin milli menfaatlerine aykırı faaliyetlerde bulunan) sosyal medyanın mutlaka bir kanun kapsamına ivedi olarak alınmasının zamanının geldiğine ve hatta geçtiğine inanıyoruz.
8- Basın kartlarının değişim sürecinde yaşanan bir takım aksaklıkların bir an önce giderilmesini ve çeşitli nedenlerle kartlarını henüz alamayan ve kartları iptal edilen meslektaşlarımıza gerekçelerinin yazılı olarak bildirilmesini talep ediyoruz. Kamuoyuyla saygıyla paylaşıyoruz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.