BÜYÜK ZAFERİN KOMUTANI ALACALI
banner135

ÖZEL HABER- EBRU ÇALIK

Kut'ül Amare Zaferi'nin 104. yılı kutlanırken, büyük zaferin komutanı Halil Kut Paşa, Alaca Kapaklı Köyü kökenli. Alacalı Halil Kut Paşa, Harp Akademisi'nden Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de sınıf arkadaşıydı.
Kut'ül Amare Zaferi kutlandıkça Alaca'nın tarihinde yetiştirdiği en önemli komutanlardan biri olan Halil Kut Paşa, gelecekte de Alacalıların gururu olmaya devam edecek.
Dünya tarihine iz bırakan komutanın Alacalı olması Alacalılar tarafından da büyük övünç kaynağı.


Osmanlı'nın İngilizlere karşı kazandığı büyük zafer Kut'ül Amare'nin en büyük kahramanı olan Halil Kut Paşa'nın aynı zamanda Enver Paşa'nın kendisinden bir yaş küçük amcası olduğu biliniyor.
1934 yılında Soyadı Kanunu'nun çıkmasından sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Kütülammare Zaferi nedeniyle Halil Paşa'ya "Kut" soyadı veriliyor. Harp Akademisi'nde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile sınıf arkadaşıydı.
Tümgeneral Charles Vere Ferrers Townshend komutasındaki İngiliz birliklerinin teslim alınmasıyla kazanılan Kut'ül Amare Zaferi, Çanakkale'nin ardından Birinci Dünya Savaşı'nın "en büyük zaferi" olma niteliği taşıyor.


Bu büyük zaferin komutanlığını Alaca'nın Kapaklı Köyü'nden olan Halil Kut Paşa üstlendi.
Tarihinde böyle bir komutan yetiştirmenin gururunu yaşayan Alaca halkı, Kut'ül Amare Zaferi'ni kazanan Halil Kut Paşa ve kahraman Türk askerlerini saygı ve minnetle yad ediyor.

ÜNLÜ SANATÇI BURAK KUT, HALİL KUT PAŞA'NIN TORUNU

Aynı zamanda Ünlü Sanatçı Burak Kut'un 'Kut'ül Amare Kahramanı' olarak anılan Halil Kut Paşa'nın torunu olduğu öğrenildi. Ünlü sanatçı Burak Kut da Çorum'un Alaca İlçesi Kapaklı Köyü kökenli.
Sanatçı Burak Kut da daha önce Kut'ül Amare zaferinin kahramanı olan Halil Kut Paşa'nın torunu olduğunu açıklamıştı.

​​​​​​​

Arap Kurt

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.