Çocuğun zihinsel, duygusal ve sosyal gelişiminde kitabın rolü çok büyüktür. Özellikle de çocuğunuz konuşmayı öğrenirken ona kitap okumak çok önemlidir. Bir çocuğun kitapla ilişkisi çocuk okumayı öğrenince başlamamalıdır. Çocuğa kitap okumanın, çocuğun gelişimi için faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. 

Çocuklara küçük yaştan itibaren, hatta bebeklikten başlayarak kitap okumak, onların dil gelişimini ve öğrenme kabiliyetlerini olumlu etkiler. Okunanlardan hiçbir şey anlamasa bile bir bebeğe 6 aylıktan itibaren kitap okunmasının anne ile ilişkisinin gelişmesi, göz kontağının kurulması ve duygu paylaşımı açısından çok faydalıdır.  Çocuk, annenin hikaye okurken çıkardığı farklı ses ve  mimiklerini görüp etkilenir. Yaşı büyüdükçe kelime hazinesi genişler,  ve anlama kapasitesi artar.  Zihinsel gelişimi destekler. Gerçek dünyayı tanıtır. Anne-babayla sıcak bir ilişki gelişmesini destekler. Çocuğun hayal gücünü genişletir. Okuma becerisi ve yaşam boyu sürecek okuma sevgisinin temelini oluşturur. Kelime hazinesini geliştirdiği için çocuğun duygu ve düşüncelerini iyi ifade etmesine imkan sağlar. Sevme, anlama, saygılı olma, hediye etme ve paylaşma gibi birçok kavramları öğretir. Kitap okunurken, çocuk rahatlar ve hoş vakit geçirir. Kendisine kitap okunan çocuklar hem farklı cümle kurulumlarını tanımış, hem de görsel olarak birçok kez harfleri tanıma imkânına sahip olmuş olacakları için okula geçtikleri dönemde dil bilgisi öğreniminde diğer çocuklara oranla daha rahat olurlar. Aynı zamanda da ileri yaşlarında kitap okumaya daha eğilimli olurlar. En önemli etkisi ise dikkat dağınıklığını önlemesidir. Dikkat dağınıklığı olan çocukların bol bol kitap okuması gerekir. Çocuklarınıza ileri ki yaşlarda kitap okuma alışkanlığını kazandırmak için izleyebileceğiniz yollar şöyle sıralanabilir; Anne ve babasını kitap okurken görüp model alan çocuklar kitap okuma alışkanlığını daha kolay edinebilirler. Bir anne ya da baba olarak çocuğunuzun önünde kitap okuyarak örnek olmalısınız. Çocuklar uyumadan sizinle vakit geçirmek isterler. Yataklarındayken dikkatlerini sadece size yöneltmiş durumda olan çocuğunuza keyifli bir hikâye okuyabilirsiniz. Önemli olan kitaptaki konuya çocuğunuzun ilgisini çekebilmektedir. Kitap okumak görev ya da zorunluluktan ziyade zevk alınan bir aktivite haline getirilmelidir. Çocuğunuza kitap okumaktan zevk aldığınızı belli etmelisiniz. Bunun için okuduğunuz bir kitaptaki olayları kendi aranızda canlandırabilirsiniz. Pek çok anne baba çocuklarının kitap okuma alışkanlığı edinmesini isterler. Kitap okuma alışkanlığının çocuğun içinden gelmesini beklememek ve onu kitap okumaya teşvik etmesi gerekmektedir. Okuma alışkanlığı ailede ve okulda edinilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.